NA OVO NISMO NAVIKLI Dan posle poraza u četvrtfinalu: Ne znamo kako, ali moramo se podići
Foto: Kurir Sport/Gojko Filipović

VATERPOLO

NA OVO NISMO NAVIKLI Dan posle poraza u četvrtfinalu: Ne znamo kako, ali moramo se podići

Ostali sportovi -

Nije lako Srpski vaterpolisti ističu da u naredna dva meča moraju da zabeleže trijumfe i žale za propuštenim šansama u duelu sa Špancima

Specijalni izveštač Kurira iz Budimpešte - Gojko Filipović

Eto, desilo se i to. Srpski vaterpolisti skinuti su sa evropskog trona. Posle četiri uzastopne titule i višegodišnje valdavine Starim kontinentom, Srbija je poražena u četvrtfinalu EP u Budimpešti. Bolji su, ili srećniji, bili Španci, vicešampioni sveta, koji su posle peteraca prošli u polufinale, a „delfine“ ostavili da se bore za plasman od petog do osmog mesta.

Desilo se, jer je moralo jednom da se desi. Pisali smo danima da je ovo finale pre finala i po onom što smo videli u bazenu tako je i bilo. Ne znači to, naravno, da će se Španci sada prošetati do titule, ali da su kvalitetna i moćna selekcija sa sjajnim selektorom, videli smo i pre dve večeri u Duna Areni. Zato će oni na megdan Hrvatima za mesto u finalu u kom će ih čekati bolji iz duela Mađarske i Crne Gore.

foto: Printskrin

Desilo se, pa će Srbija sutra od 16.00 igrati sa Grcima. I to što su nam Grci rivali je, kako reče Andrija Prlainović, „jedina pozitivna stvar koja se u sredu desila“.

- Moramo da igramo, poraz ne bi smeo da nam se desi – rekao je naš iskusni vaterpolista, pa analizirao duel sa Špancima.

- Uspeli smo da se vratimo nakon 5:3 i 6:4, imali smo momente i da prelomimo utakmicu. Imali smo dva, tri napada u poslednja četiri minuta i da povedemo, falilo je malo strpljenja. Mislim da bi kraj bio drugačiji da smo poveli. U zadnjem napadu smo dobili kontra-faul, to samo mi možemo da dobijemo. To se samo nama sudi, ali dobro.

Veliku borbu vodio je Sava Ranđelović sa Špancima u bazenu, a nakon poraza imao je samo jednu želju:

- Da se dignemo u sledeće dve utakmice. Prvo s Grcima, a onda očekujem Italijane.

I eto, desilo se. Srbija je ostala bez titule, Srbija je ostala bez šanse da se bori za medalju. Srbija će igrati za plasman od petog do osmog mesta. Nameće se pitanje hoćemo li se za nekoliko godina sa setom sećati šampionskih partija naših vaterpolista. Jer rezultati mlađih kategorija ne ulivaju baš preterano veliko poverenje.

Pijetlović iskren

Nikome se ne igra za peto mesto

Naš centar Duško Pijetlović ocenio je da lopta jednostavno nije htela da uđe u gol Španaca.

- Toliko šuteva, toliko promašenih šansi... Uspeli smo da ih stignemo, izvučemo nerešeno, ali ne možemo pet puta zaredom Špance da dobijemo na penale. Nažalost desilo se to štos e desilo, ali to je sport i moramo nekad i mi da izgubimo – rekao je Pijetlović, pa priznao:

- To razigravanje od petog do osmog mesta, iskreno meni se to ne sviđa. Nikome se to ne igra, to su utakmice koje nikome nisu bitne.

Filipović: Boli, ali ne može medalja svaki put

Kapiten Srbije Filip Filipović nije bio ni blizu nivoa potrebnog za duel kakav je bio onaj sa Špancima. Ostao je levoruki šuter bez gola, čak i bez pravog pokušaja, a na kraju mirno prokomentarisao poraz.

- Može ovo da bude bolan poraz, ali nikako ne može da bude težak. Išli smo po medalju, želeli smo je, ali odličje Srbiji nije nigde zagarantovano, pa ni na ovom Evropskom prvenstvu rekao je Filipović.

Činjenice

*Od 1983. godine do danas nikada se nije desilo da na dva zaredom najveća svetska takmičenja (EP,SP, OI) ne osvojimo medalju.

* U Firenci 1999. poslednji put naši vaterpolisti nisu bili na pobedničkom postolju na Evropskom prvenstvu.

* U julu 2014. na EP baš u Budimpešti „delfini“ su izgubili poslednji meč pre ovog četvrtfinala sa Španijom. Imali su nakon toga 20 pobeda u nizu.

* Na poslednjih devet evropskih prvenstava naša vaterpolo reprezentacija osvojila je sedam zlatnih, jednu srebrnu i jednu bronzanu medalju.

(G. Filipović)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track