GENIJALAC KOJI JE SPORTSKA ČUDA PRETVORIO U CIRKUS: Igrao je oko šipke kao STRIPTIZETA, a ženu na Božić IZBO NOŽEM
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

GENIJALAC KOJI JE SPORTSKA ČUDA PRETVORIO U CIRKUS: Igrao je oko šipke kao STRIPTIZETA, a ženu na Božić IZBO NOŽEM

Ostali sportovi -

Prošlo je tačno godinu dana od smrti jednog od najboljih i najkontroverznijih skijaša svih vremena, Mate Nikenena.

Legendarni Finac preminuo je 3. februara prošle godine u 56. godini života.

Bio je najveći ekscentrik, ludak i genijalac u istoriji sporta. Genijalnost na stazi prouzrokovala je totalni haos u njegovom privatnom životu.

Njegova decenija su bile osamdesete, bar što se skakaonica tiče. Vodio je ljute i nezaboravne bitke sa nemačkim kolegom Jensom Vajfslogom, u kojima će uglavnom on izlaziti kao pobednik.

foto: Profimedia

U Sarajevu 1984. osvojio je zlato na velikoj skakaonici, kao i srebro na normalnoj. Četiri godine kasnije u Kalgariju, osvojio je zlata i na velikoj i na normalnoj skakaonici. Uspeo je da napravi i rekordnu razliku od 17.5 poena, koja stoji i u ovom trenutku. Mati Nikenen je bio apsolutni nacionalni heroj u Finskoj.

Mogao je da ima šta god poželi, mogao je da radi šta hoće, a samo mali broj ljudi može da se nosi sa bremenom da se od njih redovno očekuju čuda.

foto: Profimedia

Kada bi došlo vreme velikih takmičenja Mati bi jednostavno bio briljantan. Na Svetskim prvenstvima, osvojio je pet zlata, jedno srebro i tri bronze. Bio je šampion na velikoj skakaonici u Oslu, na legendarnom Holmenkolenu 1982. Ostala četiri zlata bila su u timskoj konkurenciji (Engelberg 1984, Zefeld 1985, Oberstdorf 1987, Lahti 1989). Učestvovao je pet puta i na Svetskim prvenstvima u skijaškim letovima i svaki put osvajao medalje. Jedino zlato je došlo na Planici 1985.

Dugo je, sa do tada nezabeleženim letom od 191. metar držao i svetski rekord. Na nacionalnim šampionatima, osvojio je 22. medalje, od toga 13 zlatnih.

U tim trenucima, niko nije mogao da predvidi da će omiljeni finski lepotan, ponos nacije, postati najveća bruka i crna mrlja.

foto: Profimedia

Ženio se pet puta, a njegovo ime se više puta pojavilo u tabloidima nego u sportskim enciklopedijama. Njegova psiha je bila preslaba da se izbori sa zahtevima kraja 20. veka i spas je potražen u čaši i skandalima.

Ponekad je pijanstvo prelazilo u nasilništvo, pa su noćenja, pa i više dana u zatvoru za Matija Nikenena postali sasvim normalna stvar. Njegovi intervjui su postali opšte poznati i opaske i aforizmi su čak dobili ime – jogizmi.

Po njegovom životu, snimljen je film, a glumi ga možda i najpoznatiji filmski glimac Jasper Pakonen.

Napisana je 2006. i biografija, koja se zove „Pozdravi iz pakla“. Vremenom, Mati Nikenen je postao putujući cirkus, predmet podsmeha, a ne poštovanja.

foto: Profimedia

Pored svega, uspeo je da izda i tri muzička albuma (jedan 1992. drugi 1996. i treći 2006.). Njegove pesme su nosile nazive kao „Haj, haj, biću tvoj samuraj“, i „Samo ski skakač može da zna“. Glumio je i striptizetu igrajući po šipci. Osuđivan je na bezbroj uslovnih, pa mesec, četiri meseca, pa i godinu dana zatvora. Čak je optužen i za pokušaj ubistva.

foto: Profimedia

Na dan Božića 2009. godine, Nikenen je zadao nekoliko uboda nožem supruzi koja je uspela da pobegne kod suseda i pozove policiju.

Mati Nikenen je bio preteča modernih "plejbojeva" i pravi primer kako put od vrha do samog dna može biti kratak.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track