TRENER PRIZNAO SILOVANJE KLIZAČICE: Da, bili smo u intimnom i nedoličnom odnosu
Foto: AP

klupko se odmotava

TRENER PRIZNAO SILOVANJE KLIZAČICE: Da, bili smo u intimnom i nedoličnom odnosu

Ostali sportovi -

Francusko tužilaštvo pokrenulao je istragu protiv bivšeg trenera umetničkog klizanja Žila Bejera (62) zbog navodnog silovanja i seksualnog napada na maloletnice, a sada je predsednik francuskog saveza zimskih sportova Didije Geolhegej (66) podneo ostavku.

On je rekao kako odlazi bez gorčine uprkos nametnutoj ostavci na koju ga je prisilio ministar sporta Roksana Maracineanu. Podsetimo, nekoliko bivših šampionki u umetničkom klizanju je istupilo u javnost sa izjavama da su ih tri trenera silovala dok su bile tinejdžerke. Iako, sada već bivši, predsednik saveza nije i sam umešan u navodna silovanja, odlučio je da je pametnije da napusti funkciju.

- Doneo sam odluku o napuštanju pozicije. I to sam učinio dostojanstveno - rekao je nakon sastanka članova Saveza sada već bivši predsednik, koji je na tom mestu bio gotovo bez prekida od 1998. godine. Jedina pauza usledila je od 2004-2007. godine kada je suspendovan zbog skandala na OI u Solt Lejk Sitiju 2002.

foto: AP/Ilustracija

Dodajmo i da je optuženi Žil Bejer priznao da je bio u 'intimnim i neprimerenim' odnosima sa višestrukom prvakinjom Sarom Abitl i kako 'iskreno žali zbog toga'. Bivša klizačica je odbila izvinjenje i rekla da želi da svi umešani u ovo preuzmu odgovornost.

Inače, Bejer je nakon treniranja Sare Abitol početkom 2000-ih bio pod istragama zbog nedoličnog ponašanja prema mladim klizačicama, iako je i dalje upravljao reprezentativnim selekcijama.

Još tri klizačice optužile su Bejera i još dva trenera da su ih silovali dok su bile maloletne. Žan-Roland Rakl je negirao optužbe, a Majkl Loc se još nije oglasio.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track