Najnovije vesti

NADUVANI KONJI PALI NA KANABISU: Neverovatna dešavanja u našem konjičkom sportu (FOTO)
Foto: Kurir/Goran Anđelković

OTKRIVAMO

NADUVANI KONJI PALI NA KANABISU: Neverovatna dešavanja u našem konjičkom sportu (FOTO)

Ostali sportovi

Skandal Čak pet grla u Srbiji nije prošlo testove na zabranjene supstance, od toga četiri na kanabidiol, supstancu koja kod ljudi izaziva psihoaktivna dejstva, a nije dokazano kako utiče na konje

Sprski konjički sport potresa doping afera, jer je čak pet grla bilo pozitivno u prethodnih nekoliko meseci! Da stvari budu još neverovatnije, čak četiri konja pala su na testu na kanabidiol!

Krajnje je čudno što su konji pali na ovoj supstanci, koja je u testovima na životinjama pokazala sedativno dejstvo. Međutim, istraživanja engleskog Gardijana tvrde da je kanabidiol i lekovit za bolesne konje. Ono što je činjenica - kanabidiol je na listi zabranjenih supstanci i dok je tako njegovo korišćenje se smatra dopingom. Testovi su rađeni u periodu od oktobra do decembra prošle godine. Vlasnici grla koji su tražili „B“ uzorka dobili su potvrdu i od laboratorije u Kelnu da su njihovi konji dopingovani.

foto: Printscreen

Doktorka Natalija Milčić Matić, šef doping kontrole konja u Antidoping agenciji Srbije, potvrdila je da je pomenutih pet grla palo na doping testu. Čudno nam je delovalo kad smo videli da su konji pozitivni na supstancu koja je prisutna u kanabisu?!

- Slažem se da nije uobičajeno da konji budu pozitivni na kanabidiol, jer nema naučnih dokaza da je to supstanca koja može da poboljša sposobnosti konja. Bilo je ovakvih slučajeva u Francuskoj i oni su bili povezani sa ishranom koju su koristili - rekla nam je doktorka, koja slovi za jednu od najboljih u oblasti veterine u našoj zemlji.

Primera radi - ne može se isključiti mogućnost da je neko „duvao“ u štali gde su konji i da su se oni tako „naduvali“. Doduše, to je samo u domenu teorije. Veća verovatnoća je da je to povezano sa ishranom koja je sadržala biljku kanabis.

foto: Shutterstock

Kasački savez Srbije je u međuvremenu izrekao ovlašćenim licima konja visoke novčane i vremenske kazne zbog potvrđenog dopinga.

Šta je kanabidiol

*to je kanabinoid koji je prisutan u kanabisu

*glavni je sastojak biljke, sačinjava do 40% njenog ekstrakta

*stvara konvulzije, inflamaciju, anksioznost i mučninu

*nedavne studije su pokazale da je efektivan u tretmanu šizofrenije

*neka istraživanja govore da može da poveća budnost

*može da umanji brzinu uklanjanja TCH iz tela

Gardijan piše: Medicinska marihuana za bolesne životinje

Engleski Gardijan bavio se nedavno uticajem kanabidiola na životinje. U tekstu pod naslovom „Medicinska marihuana za bolesne ljubimce“ navodi se da lekovita dejstva kanabisa mogu da bude od velike koristi bolesnim konjima!

foto: Printscreen Gardian

Postoje i kompanije koje proizvode hranu koja sadrži kanabidiol. U opisu jednog od njihovih proizvoda piše:

- Životinje se neće „naduvati“ od ovih stvari, već će uživati u svim blagodetma ove bilje bez ikakvih psihoaktivnih posledica.

Kurir/Miloš Bjelinić

Foto: Goran Anđelković

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...