VANZEMALJCI SU BILI PREJAKI! Evropa pamti najlepšu rukometnu priču iz Šapca! Metaloplastika prvi put na krovu! VIDEO
Foto: Arhiva RK Metaloplastika

Bila jednom jedna ekipa

VANZEMALJCI SU BILI PREJAKI! Evropa pamti najlepšu rukometnu priču iz Šapca! Metaloplastika prvi put na krovu! VIDEO

Ostali sportovi -

Pre tačno 35 godina Šabac, Srbija i Jugoslavija slavili su prvu od dve uzastopne titule evropskog šampiona, koje je osvojila zlatna generacija rukometaša Metaloplastike.

"Metaloplastika na krovu Evrope", "Šabački šamionski vanzemaljci", "Rukometni ples Metaloplastike" prenosili su mediji širom Evrope i Jugoslavije vest 21. aprila 1985. godine. U drugoj finalnoj utakmici u Madridu, Rukometni klub Metaloplastika je sa deset golova razlike podedila španski Atletiko i osvojila titulu klupskog prvaka Evrope.

Šabac je postao rukometna prestonica i kolevka modernog rukometa. O igračkoj virtueznosti sjajne generacije Metaloplastike svi su govorili, zbog njihovog takozvanog plesa po terenu hale su bile prepune. Aplauzima su ih ispraćali i domaći i protivnički navijači.

Na pobedonosnom putu kroz Evropu (u sezoni 1984/85) da su bolji morali su da im priznaju čehoslovačka Škoda iz Plzena (36:18, 28:26), Rumunska Steaua iz Bukurešta (24:19, 20:18), Islandski FH iz Rejkjavika (32:17, 30:21) i u finalu Španski Atletiko iz Madrida (19:12, 30:20). Efektne i atraktivne igre Metaloplastike zadivile su ljubitelje rukometa i sporta i doprinele još većoj popularizaciji ove dinamične igre.

Pred 14.000 gledalaca u revanš utakmici finala u Madridu, Metaloplastika je pobedila Atletiko sa 30:20 i pokazala superiornost koja nije zabeležena do tad u finalima Kupa evropskih šampiona. Šapčani su osvojili pehar za najbolji tim Evrope bez ijednog poraza i oborivši nekoliko rekorda, pobedili su sa najvećom gol razlikom u dve finalne utakmice (17) i postigli su najveći broj golova u jednom finalnom susretu (30). Mnogi su tada rekli: “To mogu samo Šapčani”.

Prvu titulu šampiona Evrope 1984/1985. osvojili su: Mirko Bašić, Mile Isaković, Veselin Vujović, Veselin Vuković, Jasmin Mrkonja, Zlatko Portner, Jovica Cvetković, Pero Milošević, Miroslav Ignjatović, Dragan Tanasić, Dejan Lukić, Vladica Spasojević i Branislav Đukanović. Treneru Aleksandru Pavloviću pomagali su Zoran Živković i Petar Fajfrić. Predsednik kluba bio je Dušan Maričić, a veliku ulogu je imao i član predsedništva Aleksandar Trifunović.

Da su neprikosnoveni u Evropi, šabački rukometaši potvrdili su i u sezoni 1985/1986. Na putu do finala eliminisali su Borac iz Banjaluke, Magdeburg i tim Steaue iz Bukurešta. U dve finalne utakmice bili su uspešniji od ekipe Vibžeže iz Gdanjska.

Put do evropskog trona:

Osmina finala:

Metaloplastika – Škoda 36:18, Škoda – Metaloplastika 26:28

Četvrtfinale:

Metaloplastika – Steaua 24:19,Steaua – Metaloplastika 18:20

Polufinale:

Metaloplastika – Hahnafjordur 32:17,Hahnafjordur – Metaloplastika 30:21

Finale:

Metaloplastika – Atletiko 19:12,Atletiko – Metaloplastika 20:30

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track