IMAO JE 5 METAKA U TELU I 500 ŠAVOVA POSLE NESREĆE: Uterivač dugova za dilere ušao JE u boks i priredio SENZACIJU!
Foto: Printskrin

HIT

IMAO JE 5 METAKA U TELU I 500 ŠAVOVA POSLE NESREĆE: Uterivač dugova za dilere ušao JE u boks i priredio SENZACIJU!

Ostali sportovi -

Diler iz najozloglašenije četvrti u Americi slučajno stigao u ring i nokautirao svetskog prvaka

Pre tačno 19 godina svet boksa je prisustvovao jednom od najvećih čuda u istoriji ovog sporta.

Kladionice nisu primale uplate jer je Lenoks Luis bio toliki favorit protiv anonimusa Hašima Rahmana, ali je kraj meča doneo upravo ono čemu se gotovo niko nije nadao.

Meču održanom u Južnoj Africi prethodila je predigra vezana za Majka Tajsona. "Gvozdeni Majk" je trebao da bude rival Lenoksu, koji je dve godine pre ovog meča postao svetski prvak u svim verzijama pobedom nad Ivanderom Holifildom.

Luis, koji je odrastao u Londonu, a kasnije živeo u Kanadi, tri puta je branio titulu, a da bi potvrdio svoju apsolutnu dominaciju, želeo je da sruši i Tajsona, kome je karijera bila na zalasku.

Ipak, Tajson je suspendovan pošto je bio pozitivan na marihuanu, pa je Luis morao da nađe nekog ko će mu biti žrtva.

Izbor je pao na Rahmana, koji je odrastao u najozloglašenijoj četvrti u Americi, čuvenom "The Store" ("Trgovina") u Baltimoru. O kakvom se delu grada radi najbolji govori podatak da je te 2001. godine ubijeno 256 ljudi, statistički 38,7 na 100.000 stanovnika, što je sedam puta više od proseka u Americi. Sam naziv četvrti je izveden iz činjenice da se na svakom koraku mogla kupiti koja god vam droga padne na pamet.

Rahman se lepo uklopio u toj priči, jer je kao tinejdžer radio kao uterivač dugova za lokalne dilere. U tom periodu je "popio" pet metaka u telo, a iz jedne saobraćajne nesreće je jedna izvukao živu glavu, a lekari su ga zakrpili sa 500 šavova.

"Ili ćeš završiti u zatvoru ili na groblju", govorio je Rahman.

Da je život nepredvidiv, Rahman se uverio kada je imao 22 godine. Slučajno se na ulici potukao sa bivšim bokserom, koji ga je pozvao da trenira kod njega u klubu. Prirodni talenat je doprineo da prvih 29 borbi dobije ubedljivo, većinu nokautom.

Iako totalni autsajder, Rahman je ozbiljnije shvatio meč. Stigao je u Južnu Afriku 26 dana pre borbe i naporno se pripremao na nadmorskoj visini od 1.800 metara. Za to vreme je Lenoks Luis zujao po Las Vegasu, više se zezajući nego trenirajući. Usput je učestvovao i u snimanju filma "Oušens 11", gde je glumio samog sebe, pored Džordža Klunija, Breda Pita i Džulije Roberts.

Hašim Rahman je trebao da bude klasična ovca za šišanje, pa je Luis ušao u borbu prilično nezainteresovano, ali čvrsto držeći prvih nekoliko rundi.

A onda je došla peta runda. Rahman je 1:20 minuta pre kraja uzdrmao Luisa jakim desnim krošeom, a definitivno je smešak Luisa neutralisao pola minuta kasnije kada je spojio pet direkta. Luis je bio u nokdaunu kada je usledio zastrašujući desni kroše pravo u bradu. Sa svih 114 kilograma Lenoks Luis je pao kao sveća.

Revanš koji je usledio sedam meseci kasnije i koji je Luis dobio nokautom u četvrtoj rundi niko i ne pamti. Hašim je dobio 10 miliona dolara i prosto gurnuo karijeru u drugi plan. A Luis je karijeru završio pobedama nad Tajsonom 2002. godine i Kličkom 2003. godine.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track