TRKE KREĆU U ALPIMA: Formula 1 se nada početku šampionata u Austriji!
Foto: Profimedia

NADAJU SE

TRKE KREĆU U ALPIMA: Formula 1 se nada početku šampionata u Austriji!

Ostali sportovi -

Čelnici Formule 1 nadaju se da bi sezona mogla da počne organizacijom dve trke u Austriji, u izolovanom okruženju oko mesta održavanja.

Sezona je trebalo da počne 15. marta u Australiji, ali je zbog pandemije korona virusa odloženo ili otkazano prvih 10 trka.

U Formuli 1 nameravaju da organizuju 15 do 18 trka, od 22 koliko ih je bilo u kalendaru.

Jedan od načina da se nadoknadi izgubljeno vreme je da se trke održavaju tokom uzastopnih vikenda, kao u Austriji, 5. i 12. jula.

Sportski direktor Formule 1 Ros Bron rekao je da se to zaista razmatra, sve dok se poštuju čvrsti bezbednosni propisi.

"Jedan od logističkih izazova je da se svi testiraju i da im se dozvoli ulaz u trkačko okruženje. Možemo zadržati svakoga u tom okruženju i kad smo već tu, mogla bi već sledećeg vikenda da se održi druga trka", rekao je Bron, navodi se na sajtu Formule 1.

Staza Red Bul Ring se nalazi u Alpima i prirodno je izolovana.

"Izazov je pronaći trke u kojima dovoljno dobro možemo da kontrolišemo okolinu i osiguramo bezbednost svih učesnika. Austrija se u to dobro uklapa. Ima lokalni aerodrom tik do staze, gde ljudi mogu da ulaze u čartere. Nije blizu grada", naveo je Bron.

Za sada nije poznato gde će se nastaviti takmičenje posle Austrije, u slučaju da tamo počne.

Sledeća u kalendaru je trka za Veliku nagradu Velike Britanije 19. jula, a organizatori razgovaraju sa nadležnima da se trka održi bez publike. Na Silverstonu bi takodje mogle da se održe trke u dva uzastopna vikenda.

Posle toga sezona bi mogla da se nastavi u Mađarskoj krajem leta, pošto je Hungaroring smešten izvan Budimpešte, a zatim i u Belgiji, čija je staza Spa Frankoršan u šumi u Ardenima.

Plan je da se posle toga takmičenje nastavi u Evroaziji, Aziji i Americi, pre nego što se završi trkama u Bahreinu i Abu Dabiju.

"Važno je da pokušamo da počnemo sezonu. Jedan razlog su navijači, ali je to takođe vrlo važno i za život hiljada ljudi", rekao je Bron.

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track