LJUBA VRAČAREVIĆ JE OBUČAVAO RUSKE ALFE I GADAFIJEVE TELOHRANITELJE: Prvi je stranac koga su Rusi pustili iza Urala
Foto: Kurir

Legenda

LJUBA VRAČAREVIĆ JE OBUČAVAO RUSKE ALFE I GADAFIJEVE TELOHRANITELJE: Prvi je stranac koga su Rusi pustili iza Urala

Ostali sportovi -

Ljubomir Ljuba Vračarević imao je 30-tak godina kada ga je vlasnik jedne prestoničke diskoteke zamolio da, sa nekolicinom prijatelja, obezbeđuje ulaz. Kako se već isticao kao sportski tip, ova uloga pripala mu je, takoreći, iz čiste predostrožnsti. I sve je bilo u redu dok se nije pojavila grupica obesnih mladića, očigledno tražeći kavgu.

Prepirka se ubrzo pretvorila u tuču, a Ljuba je, ni kriv ni dužan, "zaradio" udarac nožem u trbuh. Nakon nemilog događaja, obećao je sebi jednu stvar – više nikada neće dozvoliti da mu se tako nešto ponovi.

Vračarević (1947 - 2013), majstor realnog aikidoa 10. DAN - SOKE, ceo svoj profesionalni rad je posvetio realnom aikidou, autentičnom stilu samoodbrane koji je stvarao godinama.

Među prvima je počeo da trenira aikido kada je on stigao u Evropu krajem 60-tih godina prošlog veka. Zvanje majstora, crni pojas 1. DAN stekao je već 1971. godine. Na prvo usavršavanje u Japanu je boravio 1978. godine, i to kod majstora Kisomaru Ujesibe, sina tvorca aikidoa Moriheja Ujesibe.

Programi specijalne obuke vojske, policije i telohranitelja, doneli su majstoru Vračareviću međunarodnu reputaciju. Držao je kurseve specijalnim jedinicama u nekoliko zemalja, među kojima posebno ističe rad sa ruskim „Alfama“, za koji je dobio visoki vojni orden od generala Fetisova.

Vračarević je održao više od 250 seminara širom sveta i autor je 12 knjiga o realnom aikidou i samoodbrani, a kroz oblast realnog aikidoa prošlo je više od 130 hiljada učenika.

Od majstora Gozo Siode imao je čast da lično primi potvrdu o prihvatanju realnog aikida kao "zvanične" veštine. Pored toga, on je jedini evropljanin kome je iz ove oblasti dodeljeno zvanje akademika.

Za izuzetne rezultate u borilackim veštinama Ruska akademija nauka o Zemlji, 1998. godine, izabrala ga je za redovnog člana. Medunarodna akademija nauka za rešavanje problema nacionalne bezbednosti, dodelila mu je čin pukovnika, 2001.godine.

Na predlog Američke asocijacije za borilačke vestine – USMA, majstor Vračarević je uvršten u kuću slavnih (Martial Arts Hali of Fame) 2002.godine, kada mu je i dodeljeno zvanje Grandmaster (Veliki majstor), što je najviša titula Kuće slavnih. Ovo priznanje značilo je i priznanje njegovog stila – realnog aikidoa, koji je upisan u Internacionalnu klasifikaciju borilačkih veština kao autentična srpska borilačka veština.

Poznato je da je Ljuba trenirao telohranitelje Muamera el Gadafija, dok je njegova supruga obučavala ženski deo snaga koje su čuvale libijskog predsednika. Prethodno je, početkom 80-tih, najpre trenirao telohranitelje jugoslovenskih ambasadora i predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea.

Posebno je bio je privržen Rusiji, gde je bio prvi stranac koji je došao u grad iza Urala i otvorio najveći i najmasovniji klub ikada u inostranstvu. Interesantna je priča da je u gradu Pitjahu, na severu Sibira, u kojem je skoro 100 odsto mladih bilo zavisno od droge, otvorio klub sa namerom da im pomogne.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track