PRISETIO SE SUKOBA SA HRVATSKIM TIRANINOM! Filipović: Mnogo sam naučio od Rudića!
Foto: Starsport©

ponosan što je radio sa njim

PRISETIO SE SUKOBA SA HRVATSKIM TIRANINOM! Filipović: Mnogo sam naučio od Rudića!

Ostali sportovi -

Proslavljeni vaterpolo trener Ratko Rudić, osvajač čak preko 40 medalja sa raznih takmičenja, odlučio je da se penzioniše.

Poslednji klub bio mu je Pro Reko, a pandemija koronavirusa sprečila je da sa tim gigantom napadne trofej Lige šampiona na bazenu u Đenovi.

Tim povodom je njegov doskorašnji igrač Filip Filipović, kapiten reprezentacije Srbije, govorio o Rudiću.

Filipović se prisetio sukoba sa Rudićem u Rimu posle polufinala Svetskog prvenstva 2007. godine i pobede Srbije nad Hrvatskom 12:11

"Razgovor nije bio prijatan, ali sve je bilo u toku snažnih emocija. Sve se oprašta vaterpolo legendi kao što je Ratko. Pre dolaska u Pro Reko otvoreno i dugo smo pričali", otkrio je Filipović, za "Total vaterpolo".

foto: Starsport©

Priznao je da je mnogo naučio od Rudića.

"Čvrst stil rada i način na koji vodi tim krasi Ratkov posao. Njegova strast i predanost trenerskom poslu graničila se s nemogućim. Koji god tim da je vodio bio je 100 odsto u tome. Nije mi rekao to, ali imao sam čast i priliku da to osetim".

Rudićevi treninzi bili su izuzetno zahtevni, pa čak i mentalno.

"Ako je neko od igrača posle treninga hteo da vežba šut ili neki drugi segment, Ratko je uvek čekao dok poslednji igrač ne završi. To je detalj za pamćenje i primer svima. Time je pokazao poštovanje svojim igračima".

Upravo je zbog svoje zahtevne discipline hrvatski stručnjak imao nadimak "Tiranin".

foto: Kurir Sport

"Nije bio strog. Samo dosledan i uporan u svojim zahtevima i disciplini. To je nešto s čime je bio upoznat svaki igrač od prvog dana. Voleo je sukob sa 'teškašima'. Zbog dugogodišnjeg iskustva znao je tačno da integriše sve igrače u svoj sistem i svrhu tima. Uvek je bio pravedan i korektan, nikoga nije favorizovao. Možda su neki imali predrasude da je bio strog sa igračima".

Srpski vaterpolista je mnogo naučio od Rudića.

"Naučio me je da igrač koji je trajno pod fizičkim pritiskom mentalno padne posle određenog perioda. A mi igrači odlučujemo kada će protivnik da padne. Svojim intezitetom i voljom da nametnemo presudni trenutak. Ratko Rudić je nepogrešivo odredio mentalnu strukturu svakog vaterpoliste", zaključio je Filip Filipović za " Total vaterpolo"

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track