JE****MO VAM MAJKU ČETNIČKU! Hrvatski huligani su gađali i brutalno vređali srpske igrače, ali ZLATO JE BILO NAŠE!
Foto: Printsrkin

čuveno finale u kranju

JE****MO VAM MAJKU ČETNIČKU! Hrvatski huligani su gađali i brutalno vređali srpske igrače, ali ZLATO JE BILO NAŠE!

Ostali sportovi -

Meč je sam po sebi bio spektakularan, a neredi koji su usledili prvi put su viđeni u istoriji ovog sporta

Prošlo je 17 godina od legendarnog finala Evropskog prvenstva u vaterpolu u kom su se u Kranju sastali Srbija i Crna Gora i reprezentacija Hrvatske.

Srbija i Crna Gora je postala prvak Evrope pobedom posle produžetaka - 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1, 1:0, 0:0).

A onda je na bazenu u Kranju usledio haos. Režirali su ga hrvatski navijači. Više od 5.000 pripadnika navijačkih grupa "Bed blu bojs", "Torcida" i "Armada" stiglo je tog dana u Sloveniju, a deo njih nije ni uspeo da uđe na tribine. Oni koji su uspeli da gledaju utakmicu uživo, sve vreme su vređali i gađali igrače SCG različitim predmetima, a po završeku meča, nezadovoljni njegovim ishodom, napravili su nezapamćene incidente.

foto: Printsrkin

Tome je kumovala i loša organizacija velikog sportskog događaja, jer je na bazenu bilo veoma mali broj pripadnika organa reda.

foto: Printsrkin

Hrati su divljali, ugroženi su bili i vaterpolisti SCG, uz koje su sve vreme ostale hrvatske kolege, ne dozvoljavajući da im se nešto dogodi. Na kraju, od igrača, povređen je golman Nikola Kuljača, pošto je pogođen tvrdim predmetom u glavu.

Hrvatski navijači su kidisali i ka loži, gde su bili smešteni malobrojni navijači naše reprezentacije, kao i tadašnji ministar odbrane, a kasniji predsednik države, Boris Tadić.

Tadićevo obezbeđenje je, iako u značajno manjem broju od razularenih Hrvata, uspelo da isprebija navijače "barakuda".

"Bio je to mali rasistički rat. Bilo je više od dve hiljade navijača hrvatske reprezentacije. Bili su pijani, drogirani, identifikovani ustaštvom i jednom jedinom porukom – ubij Srbina. Nisam se tukao, ali objektivno sam bio fizički ugrožen, što je s diplomatskog aspekta nezamislivo", izjavio je tada Tadić za jedan beogradski list.

Ni Aleksandar Šapić, koji je tada bio vaterpolista naše reprezentacije, nije ostao dužan organizatorima prvenstva... Rekao im je par reči.

"Ovo što je urađeno sa organizacijom je sramota. Pustili ste sa 20 policajaca da divljaju divljaci", oštar je bio Šapić.

Načelnik policije u Kranju istakao je posle nereda da su u njima povređena dvojica hrvatskih navijača, jedan pripadnik policije, dok je sedam izgrednika uhapšeno.

Ceremonija dodele medalja nije upriličena jer se sitaucija nije smirila dugo po završetku utakmice.

Ni slavlje u Srbiji i Crnoj Gori nije proteklo bez incidenata. U Beogradu su navijači upali u zgradu ambasade Hrvatske i sa nje skinuli zastavu i grb. Malobrojni pripadnici policije su mirno posmatrali kako se trenutak kasnije na ambasadi zavijorila srpska zastava.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track