Najnovije vesti

PORODILA SE U ZAJEČARU, 5 DANA KASNIJE U KOMI PREBAČENA ZA BEOGRAD: Detalji tragične smrti Bobane Momčilović Veličković
Foto: Marina Lopičić, SSS

TUGA

PORODILA SE U ZAJEČARU, 5 DANA KASNIJE U KOMI PREBAČENA ZA BEOGRAD: Detalji tragične smrti Bobane Momčilović Veličković

Ostali sportovi

Smrt Bobane Momčilović Veličković, koja je preminula 20 dana od komplikacija nastalih tokom porođaja, potresla je srpsku javnost. 

Bobana se porodila u Zaječaru i odmah zatim dijagnostifikovana joj je eklampsija, bolest koju karakterišu visok pritisak i otoci. 

Blag oblik preeklampsije se odražava u manjem skoku pritiska uz osrednje otoke. Teži oblik može ugroziti i bebu i majku jer dolazi do problema po rad jetre i bubrega žene, a u najtežem obliku, i do anemije.

foto: Profimedia

Bobani je bolest otkrivena u drugoj polovini trudnoće, prenosi Telegraf. Takve trudnoće se tretiraju vrlo pažljivo jer komplikacije koje izaziva eklampsija mogu biti vrlo opasne i nažalost fatalne.

Veličković je pet dana ostala u bolnici u Zaječaru, gde se stanje pogoršavalo i odatle je prebačena u Beograd.

foto: SSS

Dobila je izliv krvi na mozak koji izaziva eklampsija, kada ne protekne sve kako treba sa analizama i praćenjem. Beba je prema do sada dostupnim infomracijama dobro, a srpska sportska zajednica je ostala zavijena u crno.

Kako dolazi do preeklampsije?

Do preeklampsije najčešće dolazi u periodu drugog trimestra trudnoće, tačnije između 14. i 26. nedelje, ali dešava se i da se ona pojavi i nešto kasnije, posle 34. nedelje. Ukoliko do eklampsije dođe pre 34. nedelje trudnoće, to se smatra ranom preeklampsijom, dok je sve nakon 34. nedelje kasna preeklampsija. Rana preeklampsija ukazuje na to da je u pitanju teži oblik oboljenja i uglavnom zahteva prevremeni porođaj kako se zdravlje majke i bebe ne bi dodatno pogoršalo ili čak završilo s fatalnim posledicama. Važno je reagovati u što kraćem roku nakon dijagnoze rane preeklampsije jer se ona progresivno pogoršava kako trudnoća odmiče, povećavajući šansu od ozbiljnih posledica što po majku to i po bebu.

(Kurir sport)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...