ANĐELA TRAGIČNO PREMINULA TOKOM TRKE: Služila u marincima, zbog američke vojske postala beskućnik! O njoj snimljen film
Foto: Profimedia

Neverovatna životna priča

ANĐELA TRAGIČNO PREMINULA TOKOM TRKE: Služila u marincima, zbog američke vojske postala beskućnik! O njoj snimljen film

Ostali sportovi -

Svet sporta oplakuje smrt Anđele Madsen, američke paraolimpijke koja ima neverovatnu životnu priču.

Anđela je u aprilu krenula u nesvakidašnju avanturu, namera joj je bila da za četiri meseca prevesla rastojanje od Los Anđelesa do Honolulua. Punih 60 dana je bila sama na moru, nije želela da je prate bilo kakvi brodovi za podršku.

Ponela je sa sobom dovoljno hrane i mašinu za desalinizaciju vode, a plan joj je bio da vesla 12 sati dnevno. Na žalost, žena koja je šest puta ulazila u Ginisovu knjigu rekorda u kategorijama vezanim uz okeansko veslanje, ovaj put nije uspela.

Anđela se poslednji put javila u subotu, kada je javila da mora da reši manji problem na brodu. Nakon toga se više nije javila, a Američka obalna straža je pronašla njezino telo koje je bilo privezano za brod u kojem je htela da postane prva paraplegičarka i najstarija žena u istoriji koja je sama prešla put od Kalifornije do Havaja.

Njezin život je zaista bio kao stvoren za film. Kad su braća počeka da je provociraju da ne može da uspe u vojsci, u njoj se probudio inat. Pridružila se marincima i dokazala braći da su pogrešili.

Tokom vojničkih dana se bavila i košarkom, ali je na jednom treningu doživela težak pad i povredu kičme. Godinama je živela u velikim bolovima, a kada se odlučila za operaciju, greškom lekara je ostala paraplegičarka.

Američka vojska je odbija da joj plati odštetu posle nesreće, a u sudskom sporu koji je usledio Madsen je ostala bez kuće. Ubrzo joj se raspao i brak, posle čega je upala u depresiju i završila kao beskućnica. Dugo vremena je živela u jednom skladištu u Diznilendu.

Život joj se promenio kada je otkrila košarku u kolicima, ali je ipak jedan drugi sport vinuo na vrh.

Ubrzo se zaljubila u paraveslanje u kojem je tri puta bila svetska šampionka, ali zanimalo ju je i puno više od toga pa je postala prva žena s invaliditetom u istoriji koja je preveslala Atlantski i Indijski okean. U međuvremenu su je treneri nagovorili da se okuša i u atletici u kojoj je osvojila i jedinu paraolimpijsku medalju, bronzu u bacanju kugle na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track