ZAJEDNIČKA MISIJA: Vozači Formule 1 podržaće borbu protiv rasizma pred VN Austrije!
Foto: AP

UJEDINILI SE

ZAJEDNIČKA MISIJA: Vozači Formule 1 podržaće borbu protiv rasizma pred VN Austrije!

Ostali sportovi -

Vozači Formule 1 ujedinili su se u borbi protiv rasizma, ali kolektivnog gesta neće biti pred nedeljnu trku u Austriji.

"Svih 20 vozača stoje ujedinjeni sa svojim timovima protiv rasizma i predrasuda, istovremeno prihvatajući načela različitosti, jednakosti i inkluzije i podržavajući opredeljenje Formule 1 u tome", navodi se u saopštenju Udruženja vozača.

U saopštenju se dodaje da će svaki pojedinac biti "slobodan da odabere kako će to da učini pre početka trke".

Šestostruki šampion Formule 1 vozač Mercedesa, tamnoputi Britanac Luis Hamilton, prethodnih nedelja često govorio o rasizmu, posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda tokom intervencije policije u Mineapolisu, 25. maja.

Hamiltona je podržala njegova ekipa, pa će on i Valteri Botas voziti crne bolide, umesto uobičajenih srebrnih, kao poruku protiv rasizma, kada sezona počne u nedelju trkom u Austriji.

On je nedavno učestvovao u maršu pokreta "Životi crnaca su važni" u Londonu i pokrenuo je komisiju kako bi se uvećala raznolikost u autosportu.

Upitan nakon današnjih kvalifikacija da li će kleknuti pre trke, Hamilton je rekao: "Iskreno, za sada nemam nikakvih planova. Nisam razmišljao tako daleko".

Hamilton je ranije ove nedelje prozvao rivalske ekipe jer nisu uradile dovoljno u borbi protiv rasizma i rekao da taj sport treba i dalje da se zalaže za raznolikost.

On je pohvalio vozače koji su se izjasnili protiv rasizma, ali smatra da drugi treba da urade više. To je, kako je naveo, i rekao na sastanku vozača.

"Opisao sam scenario da je ćutanje u stvari saučesništvo. U nekim slučajevima postoji ćutanje. I dalje postoje ljudi koji ne razumeju u potpunosti šta se dešava i zbog čega se protestuje. Nastaviću da pokušavam da budem taj vodič i da utičem na što više ljudi", rekao je Hamilton.

Trka za Veliku nagradu Austrije vozi se sutra od 15.10h

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja