ČUDESNA DROGA SPECIJALNIH SNAGA! Šok otkriće: Britanci koristili sportiste kao ZAMORČIĆE! Sve za bolje rezultate na OI!
Foto: Profimedia

SKANDAL

ČUDESNA DROGA SPECIJALNIH SNAGA! Šok otkriće: Britanci koristili sportiste kao ZAMORČIĆE! Sve za bolje rezultate na OI!

Ostali sportovi -

Veliki skandal potresa Veliku Britanjiju! Ugledni list "Dejli Mejl" otkriva da su britanski olimpijci u Londonu 2012. godine korišćeni kao zamorčići za tzv. "čudesnu drogu" i da je 40 posto njih imalo nuspojave!

Britanski sportisti su korišćeni kao zamorčići za testiranje eksperimentalne supstance u tajnom projektu "UK Sporta". Pomenuti list otkriva da je projekat koštao više stotina hiljada funti državnog novca i da nije bilo nikakve garancije da se korišćenjem ovih supstanci neće prekršiti pravila antidoping agencije.

Cilj je bio da sportisti poboljšaju svoje performanse kako bi na Olimpijskim igrama u Londonu 2012 došli do što većeg broja medalja.

"UK Sport" se ogradio od bilo kakve krivice ako nešto pođe po zlu. Na osnovu uvida u tajne dokumente utvrđeno je da je 91 sportista u osam olimpijskih sportova koristio proizvod - energetsko piće "DeltaG", koje je tada prvi put testirano na ljudima.

Glavna supstanca pomenutog pića jeste "sintetička verzija telesne kiseline", ili ti ketoni kako se zove u prirodi. Supstancu su prvobitno razvili naučnici sa Univerziteta Oksford, uz finansiranje 10 miliona dolara od američkog Ministarstva odbrane, kako bi američke specijalne snage mogle da izdrže duže u borbi sa neprijateljima.

Sportisti su morali da potpišu da preuzimaju svaku odgovornost na sebe, dakle, "UK Sport" se ogradio ako dođe do nuspojava, ili ukoliko padnu na doping kontroli. Svi sportisti koji su se složili da koriste DeltaG bili su dužni da potpišu obavezujući sporazum o neotkrivanju podataka, nisu smeli da otkriju da učestvuju u projektu.

Više od 40 sportista koji su koristili ovu supstancu imalo je nuspojave... Povraćanje, probleme sa probavom. Čak 28 bilo je primorano da odustane od uzmanja.

Svetska antidoping agnecija (WADA) i Britanska antidoping agencija poručili su za "Dejli Mejl" da ketoni nisu zabranjeni, ali da WADA zadržava mogućnost da reaguje i pregleda celokupnu situaciju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track