KOMUNISTI JE ZLOSTAVLJALI I NATERALI NA POBAČAJ, SVET PAMTI ČUDO OD DETETA: Dan kada je Nađa Komaneči UŠLA U ISTORIJU!
Foto: Profimedia Nov2014

čista desetka

KOMUNISTI JE ZLOSTAVLJALI I NATERALI NA POBAČAJ, SVET PAMTI ČUDO OD DETETA: Dan kada je Nađa Komaneči UŠLA U ISTORIJU!

Ostali sportovi -

Za sve poznavaoce sporta prva asocijacija na gimnastiku je Nađa Komaneči, devojčurak iz Rumunije koji je preko noći osvojio svet.

Rođena je u novembru 1961. godine u fradiću Onešti, a već sa 14 godina ispisala je posebnu stranicu ovog sporta. Na današnji dan 1976. godine na Olimpijskim igrama u Montrealu odradila je vežbu na dvovisinskom razboju tako da su sudije prvi put u istoriji, jednoglasno dale ocenu deset.

Ostalo je upamćeno da je Nađa "pokvarila semafor" potšo u to vrteme nije bilo predviđeno da neko dobije čistu desetku, pa je njen rezultat bio 1,0. Usledila je žestoka reakcije publike, šok za rumunsku devojčicu, ali su sudije brzo objasnile da će njeno ime zauvek stajati uz prvu čistu desetku u svetu gimnastike.

Postala je tada i jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata ikada, pa je ovaj uspeh potvrdila time što je uzela ukupno pet medalja - zlato u višeboju, dvovisinskom razvoju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju i bronzu u vežbi na parteru. Neverovatan uspeh ponovila je i na OI u Moskvi 1980. kada je uzela dva zlata i dva srebra.

Imala je svu slavu ovog sveta, ali joj se život pretvorio u pravi pakao. Njeni treneri bračni par Bela i Marta Karolji, prebegli su u SAD tokom jedne egzibicije 1981.godine. Tada je načinila grešku, vratila se u Rumuniju i do 1989. godine živela gotovo u kavezu uz konstantnu kontrolu države, odnosno bračnog para Čaušesku. Govorilo se čak da je bila i primorana da bude u vezi sa bahatim sinom Nikom Čaušeskuom, koji ju je maltretirao i seksualno zlostavljao.

Čak ju je naterao na pobačaj. Saznao je za Nađinu vezu sa američkim glumcem Stefanom Biankom, kao i da je trudna sa njim te je poslao agente po njega. Nedvosmisleno su mu pripretili da se okane Nađe jer će ga ubiti. Drugog dana Nađa je potajno pobacila. Ne samo to, nešto kasnije je pokušala i samoubistvo, iako za to danas tvrdi da je samo uzela pogrešnu čašu. Sve je nužno vodilo ka begu preko granice. U najstrožoj tajnosti, manje od mesec dana pre kolapsa komunističkog režima.

Ali ni tada nije išlo glatko. U SAD su je očekivao njen trener, Bela Karolj, ali mu se ona nije javljala. U zatočeništvu ju je držao Konstantin Panait, koji joj je omogućio beg iz Rumunije za 5.000 dolara. Shvatio je da ima "zlatnu koku", pa je intervjue i gostovanja po emisijama Nađe Komaneči naplaćivao i zaradio, kako se procenjuje, oko 200.000 dolara.

foto: Profimedia

I od njega je uspela da pobegne i pronađe dom u Montrealu. Zarađivala je za goli život reklamirajući opremu za gimnastiku i aerobik, a neretko i donji veš. Nije bilo lako, ali je bilo bolje nego da je zatvorena i zarobljena u Rumuniji.

Nađa danas ima 58 godina i američko državljanstvo. Sa suprugom, takođe bivšim asom Bartom, otvorila je privatnu gimnastičku školu, a i dalje njih dvoje rado zajedno učestvuju na revijalnim takmičenjima i zarađeni novac daju u dobrotvorne svrhe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track