ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK KOJI JE UFC POKUŠAO DA ZABRANI Zastrašujući način skidanja kilaže ODVEO JE U SMRT poznate borce
Foto: Printskrin

tabu tema

ISPLIVAO ŠOKANTAN SNIMAK KOJI JE UFC POKUŠAO DA ZABRANI Zastrašujući način skidanja kilaže ODVEO JE U SMRT poznate borce

Ostali sportovi -

Pojavio se šokantan snimak čuvenog "weight cut-a" koji pojedi borci primenjuju kako bi ekspresno skinuli kilažu pred bitan meč.

UFC zvezda Horhe Masvidal dokumentovao je svoje skidanje kilograma i objavio ga na Jutjubu. Snimak je zaprepastio ljubitelje borilačkih veština.

Kada je Masvidal prihvatio borbu sa Kamaruom Usmanom znao je da za sedam dana mora da skine čak 9 kilograma kako bi ušao u valter kategoriju.

Njegovi nutricionisti su odmah poručili da će to odraditi bez problema, a i sam Masvidal nije sumnjao u ishod, jer je to radio nekoliko puta tokom karijere.

Masvidal je skinuo kilograme, međutim borbu je izgubio, a par nedelja nakon nje odlučio je da pokaže kako je izgledao čuveni "weight cut".

Na početku videa borac se smeje i zafrkava, ali ubrzo sledi pakao.

U prošlosti se često dešavalo da borcima ozbiljno pozli prilikom korišćenja ovog metoda skidnja kilograma, jer se radi o izrazito teškom pskihičkom i fizičkom stanju. Pre pet godina poznata borkinja Džoana Jendžejček prošla je pravi pakao. Pre tri godine pojavio se snimak njenog skidanja kilograma za prvu odbranu UFC titule. Tada UFC nije dozvolio da snimak izađe u javnost, međutim, procurio je na dan kada je Poljakinja objavila napušta svoj tim nutricionista jer je bila na korak od smrti prilikom skidanja kilograma za jednu borbu.

Pre pet godina dogodila se smrt u MMA zbog korišćenja ovog metoda. 21-godišnji borac Đian Bing umro je u Manili od posledica skidanja kilograma uoči borbe.

Tada nisu naveli pravi razlog smrti.

"Moj protivnik je prevežen u bolnicu zbog dehidracije i mogućeg srčanog udara", objavio je tada na Fejsbuku Estakuioa, Bingov protivnik.

Nakon toga je najjača azijska MMA organizacija odlučila da zabrani metod skidanja kilograma dehidriranjem. Zabranjeno je korišćenje saune, odeće za znojenje i sličnih pomagala koja su borci koristili.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja