ODIGRAO JE PARTIJU U KOJOJ JE ULOG BIO ŽIVOT! Izveli su ga pred streljački vod i poručili: Ako izgubiš UBIĆEMO TE!
Foto: Printscreen YouTube

igra sudbine

ODIGRAO JE PARTIJU U KOJOJ JE ULOG BIO ŽIVOT! Izveli su ga pred streljački vod i poručili: Ako izgubiš UBIĆEMO TE!

Ostali sportovi -

Neverovatna priča o majstoru "magične igre na 64 polja".

Osip Bernštajn bio je veliko ime u svetskom šahu početkom 20. veka. Nije bio šampion sveta, ali je sa dosta uspeha igrao sa najvećim šahistima.

Njegova veština u ovoj igri jednom prilikom mu je bukvalno spasla život.

Boljševička tajna policija (Čeka) 1918. godine ujednoj akciji uhapsila je više osoba za koje se sumnjalo da rade protiv novog režima, a među uhapšenima bio je i čuveni šahista Osip Bernštajn.

Osip je u to vreme bio i poznati advokat, imao je 36 godina i radio je kao pravni savetnih nekih veoma uticajnih bankara. Bio je veoma bogat, pa ga je novi režim označio kao kapitalistu i naredili su njegovo streljanje.

foto: Profimedia

Tog sudbonosnog dana izašao je pred streljački vod, znao je da mu nema spasa i čekao je da mu oduzmu život. Međutim, dogodilo se neviđeno čudo...

Komandant voda je pre streljanja zatražio da vidi spisak osuđenika. Kada je pogledao imena video je jedno njemu poznato. Komandant je bio veliki ljubitelj šaha i odmah mu je oko zapalo za ime Osipa Brenštajna. Pogledao ga je i upitao:

"Jesi li ti onaj šahista?"

"Jesam", odgovorio je Osip.

Komandant nije bio siguran u ono što čuje.

"Da možda ti mene ne lažeš? Ja hoću to da proverim, jer ja sam najbolji šahista među nama! Odigraćemo jednu partiju i ako izgubiš streljačemo te", rekao je on.

Brenštajn je pristao. Odigrao je partiju i potvrdio svoj identitet. Partija nije dugo potrajala, Osip je lako i brzo savladao protivnika.

Kada je komandant voda zaista utvrdio da se pred njim nalazi šampion zemlje odmah je naredio da se oslobodi i tako mu je spasao život.

Brenštajn je sa porodicom ubrzo napustio Ukrajinu i preselio se u Francusku, a kasnije je i uzeo francusko državljanstvo.

Imovina u domovini mu je oduzeta, pa je u Francuskoj počeo od nule. Bavio se advokatskim poslom i ostao je privržen šahu. Igrao je na vrhunskom nivou, a uspeo je da stekne i titulu velemajstora.

Kurir sport/Sportska sećanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track