DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Čovek koji je OTKRIO najveću DOPING prevaru ikada pobegao iz Rusije i živi u ILEGALI ! VIDEO
Foto: Profimedia

ZA SVE JE KRIV SOČI

DRŽAVNI NEPRIJATELJ BROJ 1: Čovek koji je OTKRIO najveću DOPING prevaru ikada pobegao iz Rusije i živi u ILEGALI ! VIDEO

Ostali sportovi -

Ruski lekar Grigori Rodčenkov je pre pet godina otkrio doping skandal ruskih sportista i morao je da beži u Sjedinjene Države.

Tamo je u ilegali, a čak i dok je vodio razgovor preko Skajpa koji je objavio Gardijan, prikrio je lice kako ništa ne bi odalo njegov identitet i mesto boravka.

Skandal koji je otkrio mnoge ruske sportiste koštao odlaska na velika takmičenja, a neke i medalja i to je uzburkalo duhove u Rusiji

Rodčenkov je bio direktor moskovskog Anti-doping centra i bio je zadužen za ruski doping program time što je osmislio novi doping kojim je pomagao svojim sportistima da pobeđuju.

Tri gotovo neprimetna anabolička steroida su se našla u "koktelu" i unosio se tako što se mazao oko usta pomešan sa Čivasom ili vermutom.

O svemu tome je, bar deo stvari znao i Vladimir Putin.

- Znao je o celoj toj operaciji. Bio je informisan na redovnoj bazi - rekao je Rodčenkov pi dodao:

- Uloga države je tu vrlo jasna - rekao je Rodčenkov koji priznaje da je i sam upotrebio doping kao mlad sportista još 1981.

- Droga je bila intoksikantna. Osetio sam snagu i energiju u gluteus maksimusu, najmoćnijem mišiću u telu trkača - objasnio je Rus.

Studirao je hemiju i počeo da radi u laboratoriji protiv dopinga, vremenom se probio do mesta šefa i pošto politika i ideologija idu ruku podruku sa sportom - morao je da prikriva gomilu pozitivnih rezultata.

Problem je nastao kada su Rusi podbacili na Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru 201o godine, gde su uzeli samo tri zlatne medalje.

Soči je bio kandidat za Igre 2014. i tada je trebalo popraviti rezultate.

Međutim, trebalo ih je popraviti i 2012. na Olimpijskim igrama u Londonu.

Rodčenkov svedoči da je tada bilo čak 126 pozitivnih rezultata koje britanska agencija u Harlou u Eseksu nije primetila. S druge strane u Sočiju su direktno špijuni bili uključeni u doping skandal, kaže Rodčenkov.

U dve prostorije u kojima je bilo uzoraka urina, jedna prostorija je sadržala čiste uzorke u frižideru, druga, one koji su testirani i pozitivni na doping. U gluvo doba noći uzorci su razmenjivani i od ovakve prevare su najviše profitirali stariji sportisti.

- To je bila vrlo precizna prevara, kao Ijan Fleming, kao Džejms Bond. Nije bilo sigurnosnih kamera, u zidu između prostorija je postojala mala rupa. Ličila je na neupotrebljivu utičnicu za struju. Zapadni kontrolori koji su navraćali su bili strašno naivni. Nisu mogli ni da naslute obim naših laži i falsifikovanja - kaže Rodčenkov.

Čitavu operaciju je nadgledao Jevgenij Blohin oficir tajne službe, koji je bio prerušen u običnog vodoinstalatera.

Operacija se zvala "Rezultat" i je većina sportista bila svesna onoga što radi. Kada su se igre u Sočiju završile, dobio je Orden prijateljstva.

Sve je godinu kasnije razotkrila nemačka televizija "ARD" koja je optužila Rodčenkova da je vodio celu operaciju doping skandala i da su uzorci pozitivni na droge bacani 30 kilometara od Moskve.

Zato je novembra 2015. shvatio opasnost i pobegao u Los Anđeles gde je bio kod režisera Brajana Fogela. Kasnije je o celoj prevari snimljen i dokumentarac "Ikarus".

Pet godina kasnije, Rodčenkov smatra da je doneo pravu odluku kada je decembra 2015. sve rekao i priznao u kameru. Jedini problem je što mu je čitava porodica ostala u Moskvi.

- Pametni su to ljudi, znaju da je mnogo bolje da ja ne budem u grobu pored Nikite Kamajeva - kaže Rodčenkov.

Kamajev je pronađen mrtav u vreme kada je on pobegao u Ameriku i to pod misterioznim okolnostima, a bio je Rodčenkovljev zamenik. I nije bio jedini koji je umro. Vjačeslav Sinijev je bio drugi istog meseca.

- Nikita je pisao dnevnik i rekao sam mu da prestane - opisuje Rodčenkov koji veruje da su obojica njegovih saradnika ubijeni.

On je preživeo do sada, ali je od dolaska u Ameriku nekoliko puta menjao mesto boravka, dok ruska država poriče učešće u celoj aferi.

Kao posledica afere Rusiji je izdata četvorogodišnja zabrana učešća na velikim takmičenjima, zbog suspenzije njenog Olimpijskog komiteta.

Trenutno je u procesu žalba na ovu zabranu, premda su ruski sportisti nastupali u Riju pre četiri i Pjongčangu pre dve godine.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track