OTIŠAO JE DOBRI DUH SRPSKOG RUKOMETA: Ceo svet žali legendarnog "bradonju" Zlatka Portnera!
Foto: Facebook

šampione, večna ti slava

OTIŠAO JE DOBRI DUH SRPSKOG RUKOMETA: Ceo svet žali legendarnog "bradonju" Zlatka Portnera!

Ostali sportovi -

Jedan od najboljih srednjih bekova u istoriji rukometa imao je ne samo sportsku, već i životku karijeru bez mrlje

Vest o smrti Zlatka Portnera potresla je sve u Srbiji. Rukometna legenda, čovek mirnog duha i fajterskog srca preminuo je u sredu, u svojoj 59. godini.

Svi oni koji pamte zlatnu generaciju Metaloplastike iz Šapca dobro znaju da je Zlatko Portner bio jedan od ključnih rukometaša u pohodu na evropske trofeje (1985, 1986). Tada je i dobio nadimak "dobri duh".

Igrao je na veoma važnom i odgovornom mestu srednjeg beka, bio je vezivno tkivo između Veselina Vujovića i Stevice Kuzmanovskog, kasnije i Jovice Cvetkovića. Svojim maestralnim dodavanjima znao je da ostavi Veselina Vukovića samog na crti, da idealno razigrava krila Mileta Isakovića i Jasmina Mrkonju.

Bilo je pravo uživanje gledati gorostasa sa bradom, koji je plenio lucidnošću i inteligencijom na parketu. Posebno je bio zanimljiv u tandemu sa Veselinom Vujovićem. Zvali su ih "čarobni dvojac" i mnogo puta ih mešali zbog brada, što je izazivalo smeh i zabavu kod obojice.

Isto onako kako je igrao za Metaloplastiku, tako je nosio i igru rukometne reprezentacije tadašnje Jugoslavije. Šabački gigant je u to vreme bio reprezentacija, jer je od sedam prvotimaca Metaloplastike, čak osam igrao za nacionalni tim i sa njim osvajalo Svetsko prvenstvo u Švajcarskoj i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu. Plus, izuzetni trener Zoran Tuta Živković koji je izvlačio sve ono najbolje iz svojih igrača, posebno iz Zlatka Portnera.

Zlatno Portner osvojio je sijaset trofeja. Pored dve titule prvaka Evrope sa Metaloplastikom, dodao je još jedan sa Barselonom. U svetu rukometa ostaće upamćen kao čovek bez mrlje, ne samo u karijeri, već i u životu. Karijeru je počeo u Slogi iz Hrtkovaca, da bi preko Crvenke stigao do Metaloplastike, potom i Barselone. Pred kraj karijere igrao je u Francuskoj i Švajcarskoj, gde je ostao da živi.

Bio je oženjen Radmilom i ona mu je uvek bila najveća ljubav i podrška. Zlatkov sin Nikola nastavio je šampionsku porodičnu rukometnu nit, ali za razliku od oca, na poziciji golmana. Sa francuskim Monpeljeom, osvojio je EHF Ligu šampiona 2018. godine.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track