ČIM SU VIDELI DRESOVE REKLI SU DA NE MOŽEMO NA KOSOVO! Kancelarija za KiM: Priština da dozvoli da se srpski sportisti takmiče!
Foto: Aleksandar Jovanović

VRAĆENI SA PRELAZA

ČIM SU VIDELI DRESOVE REKLI SU DA NE MOŽEMO NA KOSOVO! Kancelarija za KiM: Priština da dozvoli da se srpski sportisti takmiče!

Ostali sportovi -

Nakon što su članovi Rukometnog kluba Kuršumlija vraćeni su sa prelaza Merdare sa KiM gde je trebalo da odigraju utakmicu s Mokrom gorom, trener kluba Avram Ilić je izjavio da je to prvi put da su vraćeni, kao i da su tu odluku službenici doneli kada su videli njihove klupske dresove.

"Kada idemo na utakmice, obično idemo našim prevozom, ovaj put smo putovali sa privatnim prevoznikom iz Gračanice, možda je to razlog zbog koga su nas zaustavili. Mada, kada su nam tražili da otvorimo naše torbe videli su našu sportsku opremu i dresove, tada su nam rekli da moramo da se vratimo, da ne možemo da uđemo na Kosovo", rekao je Ilić za Kosovo onlajn.

On je više puta ponovio da službenici na prelazu nisu ni najmanje bili neprijatni prema njima.

Igrači i stručni štab srpskog kluba dobili su dokument u kojem je kao razlog navedeno da "sportisti ne mogu da uđu na Kosovo jer se smatra da je to pretnja političkoj unutrašnjoj bezbednosti, javnom zdravlju i međunarodnim odnosima".

foto: AP

Oglasila se Kancelarija za KiM

"Reč je o najflagrantnijem kršenju prava na slobodu kretanja, ali i sporazuma Beograda i Prištine kojima se reguliše ta materija. Zabrane srpskim sportistima da se takmiče postale su uobičajena praksa Prištine, i ukazuju na suštinsko nepoštovanje duha normalizacije odnosa", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

"Još jednom zahtevamo od Prištine da prestane da sprečava srpske sportiste da se takmiče, jer ta vrsta zabrana je ne samo anticivilizacijska već predstavlja i vid izolovanja Srba na Kosovu i Metohiji i najdirektniji napad na njihova ljudska prava", ističe Kancelarija za KiM.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track