KIKANOVIĆ ISTRČAO HUMANITARNI MARATON, PA PORUČIO: Pomozimo Jovani (4) da prohoda! (FOTO)
Foto: Kurir/T.I.

ZA JOVANIN PRVI KORAK

KIKANOVIĆ ISTRČAO HUMANITARNI MARATON, PA PORUČIO: Pomozimo Jovani (4) da prohoda! (FOTO)

Ostali sportovi -

LOZNICA – Loznički maratonac i humanista Aleksandar Kikanović dan posle još jednog istrčanog maratona, ovoga puta za četvorogodišnju Jovanu Barušić, nada se da je pomogao bar malo da bude što pre sakupljen novac potreban kako bi ona uspela jednoga dana da učini svoj prvi samostaln korak. On je juče istrčao deonicu od Sombora do Odžaka sa namerom da skrene pažnju javnosti na zdravstvene probleme još jednog deteta.

foto: Budi human

- Odazvao sam se na poziv Jovanine porodice i za neka tri sata istrčao sam tih oko 36 kilometara od Sombora do Odžaka. Bilo je hladno i maglovito, imao sam pratnju nekoliko prijatelja, bicilista i trkača i svi zajedno smo učinili što možemo da Jovana ima, nadam se, vrlo brzo detinjstvo kao i njeni vršnjaci. Dosta ljudi je juče slalo poruke, nekoliko puta više nego uobičajeno i nadam se da će tako biti narednih dana. Mislim da svako može odvojiti 200 dinara i poslati SMS, upisati 891 na 3030, niko zbog toga neće propasti, a pomoći će jednom divnom detetu – kaže Kikanović koji je na svoj način Jovani čestitao rođendan koji je juče slavila.

Podsetimo, kako piše na sajtu Humanitarna fondacija Budi human – Aleksandar Šapić, Jovana je dete iz blizanačke trudnoće, rođena je pre vremena i po rođenju je imala nedostatak kiseonika i krvarenje trećeg stepena, koje je ostavilo cistu na levoj strani mozga i proširenje moždanih komora. Njoj je dijagnostifikovana cerebralna paraliza – kvadriplegija, strabizam, a od skoro i epilepsija. Puzi i govori, ali još uvek ne može samostalno da se dovede u sedeći položaj, nema ravnotežu, povećan joj je tonus na sva četiri ekstremiteta i ne hoda. Da učini svoj prvi korak potrebne su joj svakodnevne fizikalne terapije u zemlji i inostranstvu, kako bi što više napredovala kao i novac za ortopedska pomagala, specijalističke preglede, operaciju strabizma, za putne i troškove smeštaja.

foto: Kurir/T.I.

Kikanović je ove godine iza sebe ostavio više od dve i po hiljade kilometara trčeći nekoliko maratona, a želja mu je da se sa Jovanom sretne ponovo, ako ne pre ono za njen naredni rođendan i da tada zajedno potrče. Da do tada ona može samostalno da korača.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track