Premijer: Olimpijska slava Britanaca razbesnela Francuze

Optužbe

Premijer: Olimpijska slava Britanaca razbesnela Francuze

Ostali sportovi -
Većina (70 procenata) od oko 50.000 ljudi koji su učestvovali u anketi sportskog lista "L"Ekip" na pitanje da li su Britanci varali, odgovorilo je potvrdno

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas da je olimpijska slava britanskih biciklista "razbesnela" Francusku i odbacio je optužbe za prevaru, ukazavši da se bicikli ostrvskih sportista proizvode baš u Francuskoj.

"Imamo sistem koji donosi rezultate. A to izluđuje Francuze", rekao je Kameron BiBiSiju.

"Dao sam intervju juče jednoj francuskoj televiziji i bukvalno su nas optužili da varamo. Mislim da im je teško palo da britansku zastavu vide na Jelisejskim poljima", rekao je on aludirajući na pobedu Britanca Bredlija Viginsa na prošlomesečnom Tur d"Fransu.

U intervjuu drugom programu francuske televizije Kameron je uz smeh odbacio francuske komentare na uspeh domaćina Olimpijskih igara na velodromu.

"Francuzi bi trebalo da znaju našu tajnu jer nam oni prave točkove", rekao je on aludirajući na francuskog proizvođača "Mavik".

"Znate da su okrugli. A idu brzo jer brzo okreću pedale", dodao je Kameron smejući se.

Britanski tim osvojio je sedam od 10 titula na velodromu nakon čega je francuski tehnički direktor Izabel Goteron izjavila da je "začuđena" uspehom Britanaca. Posle njene izjave na brojnim društvenim mrežama pojavili su se komentari o varanju.

"Mislim da nije fer sumnjati u nekoga samo zato što je pobedio. Prva reakcija trebalo bi da bude "odličan posao, čestitam"", poručio im je britanski premijer.

"Razumem da Francuskoj, kao velikoj biciklističkoj naciji, to teško pada ali mi smo bili bolji i uveren sam da bismo, da je Francuska pobedila, mi bili srećni zbog njih", dodao je on uz osmeh.

Uspeh je Britancima došao kao šlag na tortu posle izjave francuskog predsednika Fransoe Olanda na početku Igara da su Britanci prostrli crveni tepih za francuske pobednike.

U tom trenutku Francuska je po broju osvojenih medalja bila bolja od Britanije, ali se situacija sada izmenila. Britanija je sada na trećem mestu po broju osvojenih medalja posle Kine i SAD, dok je Francuska šesta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track