PIŠE ZA KURIR Dragiša Kovačević: Beogradu ulica Marka Markovića!
Foto: Ana Paunković

KOLUMNA

PIŠE ZA KURIR Dragiša Kovačević: Beogradu ulica Marka Markovića!

Ostali sportovi -

U Beogradu živim pola veka i beskrajno ga volim. Kao čovek koji je život i karijeru proveo u sportu, posebno me raduje što je Beograd u pravom smislu te reči - grad sporta. Klubovi i sportisti iz Beograda bili su evropski i svetski prvaci u gotovo svim sportovima. Čitav dan bih mogao da nabrajam šta je dosad organizovano u našoj prestonici.

Ono što me posebno raduje, Beograd ne zaboravlja svoje sportske legende. Odavno u Beogradu postoji ulica koja je dobila ime po slavnom fudbaleru Milutinu Ivkoviću Milutincu. Svoju ulicu ima i Radivoje Korać, kao i Rajko Mitić, čije ime krasi stadion Crvene zvezde. Po profesoru Aleksandru Nikoliću i Ranku Žeravici imena nose dve najpoznatije hale, u kojima se afirmisala jugoslovenska i srpska košarka. Nisu zaboravljeni ni čuveni vaterpolisti Milan Gale Muškatirović, Mirko Sandić, Ante Lambaša i Zoran Janković. Svoje ulice dobili su košarkaši Milun Marović i Miodrag Sija Nikolić, zatim rvač Ljubomir Ivanović Gedža...

Veoma sam se obradovao kada je Skupština grada odlučila da moj prijatelj i kolega Ðoka Vještica, koji je pokrenuo Beogradski maraton, dobije svoj trg, kao i čuveni Mića Orlović, koji je počeo karijeru kao sportski novinar, a igrao je košarku za studentsku reprezentaciju, čiji je spomenik otkriven ispred zgrade RTS. Dve ulice u Beogradu dobijaju imena dvojice sjajnih novinara - Aleksandra Tijanića i Bogdana Tirnanića. Obojica su bili sportski ljudi. Tijanić je bio košarkaški zaljubljenik, jedno vreme glavni urednik Žurnala, a Tirke veliki zvezdaš i član uprave kluba.

Obožavao sam Marka Markovića, imitirao ga i zamišljao da jednog dana prenosim derbi. Ostvario mi se taj san, prenosio sam te utakmice i napisao knjigu o najvažnijoj utakmici srpskog fudbala. Imao sam zadovoljstvo da upoznam Marka Markovića, postali smo prijatelji i time se ponosim. Iduće godine navršiće se deset godina otkako Marko nije sa nama. Nikad se nije izjašnjavao koji klub mu je draži, ali su ga i u Zvezdi i Partizanu cenili i uvažavali.

Marko je dobio Okobarsku nagradu, bio je osnivač Udruženja sportskih novinara, pa sam siguran da će moje kolege, sportski novinari, brojni sportisti, slušaoci i gledaoci koju su ga voleli i poštovali biti saglasni sa mojim predlogom da jedna ulica u Beogradu ponese ime Marka Markovića, čime bismo mu se bar malo odužili za mnogobrojne radosti koje nam je saopštavao izveštavajući sa Olimpijskih igara, Evropskih i Svetskih prvenstava i utakmica naših reprezentacija i klubova.

Ubeđen sam da bi Beograđani voleli da još neke ulice metropole nose imena naših slavnih sugrađana, koji su nam ostali u trajnom sećanju - Miljana Miljanića, Dragoslava Šekularca, Ace Obradovića, Svetozara Gligorića, Nebojše Popovića, Radomira Šapera, Stjepana Bobeka, Miloša Milutinovića, Slobodana Santrača, Radivoja Markovića, Dragana Nikitovića, Vladanka Stojakovića, Ljubiše Vukadinovića...

Kurir.rs/ Dragiša Kovačević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja