BUDVANSKU GIMNASTIČARKU ODNELO MORE: Čuvena skulptura je zapravo TRAGIČNA PRIČA koju malo ko zna (VIDEO)
Foto: Shuterstock

POSTOJE ČAK TRI LEGENDE

BUDVANSKU GIMNASTIČARKU ODNELO MORE: Čuvena skulptura je zapravo TRAGIČNA PRIČA koju malo ko zna (VIDEO)

Ostali sportovi -

ROlujno nevreme koje je pogodilo Budvu odnelo je bronzanu statuu Balerine, zaštitni znak tog grada.

Balerina je bila na steni ka plaži Mogren.

Član Saveta mesne zajednice Stari grad Luka Vučković kazao je u izjavi za podgoričke Vijesti da su obavestili Opštinu, kako bi nadležne službe odmah nakon što se more smiri, reagovali i pronašli statutu balerine.

Skulptura je delo beogradskog vajara Gradimira Aleksića.

Stanovnici Budve kažu da ne pamte da se ovako nešto dogodilo.

Leganda o "Balerini"

Skulptura plesačice je možda jedna od najpoznatijih i fotografisanih atrakcija ne samo primorskog grada Budve, već i cele Crne Gore. Lepa i elegantna bronza gimnastičarke, koja se nalazi na kamenu u stenama u blizini plaže Mogren i je simbol odanosti. Uprkos velikoj popularnosti, mali broj turista zna istoriju porekla ove skulpture. Među lokalnim stanovništvom postoje razne legende koje objašnjavaju pojavljivanje skulpture "Gimnastičarka iz Budve" u blizini Starog grada Budve i morske obale.

Postoji nekoliko verzija o poreklu ovog spomenika. Neko kaže da je ova skulptura poznate crnogorske gimnastičarke, koja je pala sa litice negde u ovim mestima. Ali ime gimnastičarke ne može niko reći.

Budva, spomenik, balerina
foto: Shuterstock

Drugi meštani pominju tragičnu priču o mladom paru u ljubavi, koji, tokom kupanja napala ajkula. Devojka je uspela da izađe na obalu, ali mladić nije. Posle ove užasne tragedije, devojka je svako veče dolazila na plažu i čekala da njen voljeni izađe iz mora. Ali čudo nije dogodilo i devojka nije mogla da živi bez svoje ljubavi. Kada je ona poginula, na mestu tragedije, bila je podignuta ova skulptura u sećanju na čistu ljubav. Kažu, da u blizini plaže na steni, možete naći ploču sa natpisom: "U uvali iza stene, tokom kupanja sa prijateljima, 13.Jula, 1935. u 22. godini, izgubio život student elektrotehnike Stevan Tomašević, koji je postao žrtva morskog čudovišta" . Neki tvrde da je skulptura posvećena ćerke lokalnih bogatih supružnika koji su otišli ​​da plivaju u more ali nisu se vratili.

Budva, spomenik, balerina
foto: Shuterstock

Ali postoji još jedna među lokalnim stanovništvom, prilično popularna, romantična i dirljiva legenda o poreklu ovog spomenika. Davno u Budvi živeo je mladi zaljubljeni par: devojka plesačica i mladić-mornar. Mornar je često išao u more, a mlada devojka je čekala svoju ljubav u gradu na obali. Tako je bio i poslednji put ... Mladić je otišao na dugo putovanje, a devojka je ostala u gradu. Svakog jutra je dolazila na ovu stenu: plesala je i gledala u daljinu, nadajući se da će se pojaviti brod sa njenim dragim. Prošle su godine, došli su mnogi brodovi i mornari, a dugo očekivani brod sa ljubavlju nikada se nije vratio u Budvu. Uprkos tome, dan za danom, mesecima za mesecom, ona je nastavila da čeka, opet i opet dolazila na obalu mora, i sa neiscrpnom nadom u očima gledala u daljinu, očekujući čudo. Uskoro je devojka umrla, ostala je verna njenom vereniku, a ova priča je postala savršen primer vernosti, istinske ljubavi i samožrtvovanja.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track