ŠAMPIONAT STAROG KONTINENTA IPAK NIJE OTKAZAN: Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem premešteno u Osijek
Foto: SSS

STRELJAŠTVO

ŠAMPIONAT STAROG KONTINENTA IPAK NIJE OTKAZAN: Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem premešteno u Osijek

Ostali sportovi -

Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem će, po najnovijoj odluci Evropske streljačke konfederacije, biti održano u Osijeku u maju, zajedno sa EP u disciplinama malokalibarskim oružjem i u gadjanju glinenih golubova, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Po prvobitnom kalendaru, Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem je trebalo da bude održano od 26. februara do 6. marta, u finskom gradu Lohja. Početkom ove nedelje lokalni Organizacioni komitet je saopštio da zbog razvoja situacije oko pandemije korona virusa nije u mogućnosti da bude domaćin i otkazao šampionat.

Čelnici Evropske streljačke konfederacije su odmah najavili da će probati da nadju novo rešenje.

Na poslednjem sastanku Prezidijum je odlučio da se odredi novi termin šampionata vazdušnim oružjem i da se dva kontinentalna prvenstva spoje u jedno. Osijek je odavno bio izabran za domaćina šampionata Evrope malokalibarskim oružjem, koji je predvidjen za termin 23. maj – 6. jun.

Još nije odredjen kalendar takmičenja, odnosno da li će EP vazdušnim oružjem biti organizovano neposredno pre šampionata malokalibarskim oružjem ili će se takmičenja u jednom delu preklapati.

Na oba prvenstva će "na talonu" biti i olimpijske kvote.

Na EP vazdušnim oružjem biće podeljeno šest - po dve vazdušnom puškom za muškarce i žene i po jedna vazdušnim pištoljem u obe konkurencije, dok će se na šampionatu kontinenta MK oružjem strelci boriti za četiri kvote, za po jednu u svakoj olimpijskoj disciplini: puška trostav muškarci, puška trostav žene, sport pištolj žene i pištolj brza paljba muškarci.

Osijek je do sada četiri puta bio domaćin Evropskog prvenstva – tri puta šampionata malokalibarskim oružjem (1985, 2009, 2013), a 2019. godine u ovom gradu je organizovano EP vazdušnim oružjem.

Kako je naveo Streljački savez Srbije, odlaganje Evropskog prvenstva promenilo je planove svih nacionalnih timova, pa i srpskog, ali srpski strelci nastavljaju s aktivnostima.

U nedelju će u Novom Sadu biti održano kontrolno takmičenje za strelce koji bi putovali na EP vazdušnim oružjem u Finskoj da šampionat nije otkazan.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track