RUSKI SPORTISTI PREDLAŽU KAĆUŠU ZA PRIVREMENU HIMNU: Ovako je Putin odsvirao čuvenu pesmu pod kojom bi Rusi osvajali medalje VIDEO
Foto: Profimedia

Velikim brojem glasova

RUSKI SPORTISTI PREDLAŽU KAĆUŠU ZA PRIVREMENU HIMNU: Ovako je Putin odsvirao čuvenu pesmu pod kojom bi Rusi osvajali medalje VIDEO

Ostali sportovi -

Velikim brojem glasova sportisti Rusije predložili su da pesma "Kaćuša" bude privremena himna na međunarodnim sportskim priredbama u naredne dve godine.

Važeća državna ruska himna zabranjena je od strane Sportskog arbitražnog suda (CAS) u Lozani, jer je ruskim sportistima zabranjeno takmičenje pod državnim imenom, zastavom i himnom do 2022. godine zbog doping skandala.

Presudom je prepolovljena prvobitna kazna ruskim sportistima, pa će oni bez državnih obeležja nastupati na Olimpijskim igrama u Tokiju, Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, Mundijalu u Kataru 2022. godine, kao i nizu drugih velikih takmičenja.

"Bilo je mnogo mogućnosti za novu himnu, čak i neke moderne stvari. Ali mi smo se velikim brojem glasova odlučili za "Kaćušu"", izjavila je ruska predstavnica u mačevanju Sofija Velikaja, koja predsedavajuća komiteta za sport.

"Kaćuša" je proslavljena pesma iz Drugog svetskog rata, ili Velikog otadžbinskog rata, kako ga Rusi zovu. U pesmi se opisuje kako devojka čezne za svojim voljenim koji je u vojsci. Muziku je 1938. godine komponovao Matvej Vlanter, dok je reči napisao Mihail Isakovski. Kaćuša, je inače deminutiv nadimka imena Jekatarina. U ruskom jeziku pored nadimka mnoga imena imaju i svoje predstavnike u deminutivu. Tako je u slučaju Jekatarine nadimak Kaća (Katja), a deminutiv Kaćuša.

Po ovoj pesmi imena su dobili višecevni raketni lanseri BM-8, BM-13 i BM-31 koji su korišćeni od strane Crvene armije tokom Drugog svetskog rata.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track