OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE OBELEŽIO 111. ROĐENDAN: Pušten u rad Virtuelni olimpijski muzej
Foto: OKS

inovativni projekat

OLIMPIJSKI KOMITET SRBIJE OBELEŽIO 111. ROĐENDAN: Pušten u rad Virtuelni olimpijski muzej

Ostali sportovi -

U beogradskom hotelu“ Moskva“, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, obeleženo je 111 godina olimpijskog pokreta u Srbiji.

Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred hotela Moskva u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković položio je lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Ovom prilikom pušten je u rad Virtuelni olimpijski muzej, inovativni projekat Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Usled aktuelnih epidemioloških okolnosti i mera koje je Vlada Republike Srbije donela u cilju suzbijanja negativnih efekata od posledica infekcije virusom COVID-19, ove godine manifestacija je obeležena, ali uz svedeniji i prilagođen program, koji se odvijao ispred Hotela „Moskva“ bez prisustva gostiju i zvanica.

Olimpijski komitet Srbije
foto: OKS

U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da uzvišene ideje koje nosi olimpijski pokret od samog početka moraju ostati vodilja i u današnjim vremenima.

"Kada smo se pre tačno godinu dana okupili na ovom istom mestu, nismo mogli da pretpostavimo da ćemo iza nas ostaviti veoma izazovnu godinu. Godinu u kojoj su čak pomerene i Olimpijske igre u Tokiju, ali i godinu u kojoj je Olimpijski komitet Srbije, kao i ceo olimpijski pokret pokazao svoju snagu i odlučnost - odlučnost da se i u teškoj situaciji pandemije virusa COVID-19 izdignemo iznad izazova, brinemo za naše sportiste i radimo na promociji olimpizma i najlepših ljudskih i sportskih vrednosti koje taj pokret nosi sa sobom. Te vrednosti u teškim vremenima kakva su danas, daju svima nadu, i zato moramo istrajati u našoj misiji".

Olimpijski komitet Srbije
foto: OKS

Maljković je podsetio prisutne i na osnivače Srpskog olimpijskog kluba i zahvalio im se na viziji koju su imali.

"Moramo istrajati i zbog generala Svetomira Đukića i njegovih kolega oficira, koji su baš na ovom mestu započeli tradiciju Olimpijskog komiteta Srbije, na današnji dan dugu 111 godina. Ti časni oficiri u amanet su nam ostavili ideje viteštva i fer pleja u sportu, ideje koje danas treba preneti i u svakodnevni život i komunikaciju, kako bi se vratili pravim vrednostima. Danas zajedno bacamo pogled u svetliju budućnost i godinu, u kojoj nas očekuju Olimpijske igre u Tokiju, gde ćemo predstavljati našu predivnu Srbiju i stremiti ka što boljim rezultatima" istakao je Maljković.

Obeležavanje 111. rođendana Olimpijskog komiteta Srbije proteklo je u znaku puštanja u rad Virtuelnog olimpijskog muzeja, inovativnog projekta Olimpijskog komiteta Srbije koji je podržan od strane kompanije DDOR osiguranje, zvaničnog osiguranja Olimpijskog komiteta Srbije i fonda “Olimpijska solidarnost” Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track