Najnovije vesti

100 DANA PRE POČETKA OI U TOKIJU: Svečano otvorena izložba Put pravih vrednosti o istoriji olimpizma u Srbiji! FOTO
Foto: OKS

odbrojavanje

100 DANA PRE POČETKA OI U TOKIJU: Svečano otvorena izložba Put pravih vrednosti o istoriji olimpizma u Srbiji! FOTO

Ostali sportovi

Danas, na dan kada se obeležava tačno 100 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju, otvorena je izložba "Put pravih vrednosti" u Galeriji Srpske akademije nauke i umetnosti. Izložba u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije – Olimpijskog muzeja i Srpske akademije nauka i umetnosti govori o istoriji olimpizma u Srbiji trajaće do 30. maja.

Izložbu su svečano otvorili predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Izložba „Put pravih vrednosti” ima za cilj da upozna širu javnost sa istorijatom i kontinuitetom olimpijskog pokreta, kao i njegovim značajem u našoj sredini od Kraljevine Srbije do danas, sa osvrtom na društveni kontekst i prilike u zemlji.

Koncept izložbe podrazumeva tri usklađene celine od kojih svaku čine tekstualni, ilustrativni i digitalni elementi.

1 / 4 Foto: OKS

Prva celina izložbe posvećena je idejama olimpizma, koje datiraju iz vremena Pjera de Kubertena, ličnosti koja je oživela duh Antičkih igara. Kratka priča o njihovom nastanku biće uvod u izložbu, koja se nastavlja kroz zanimljive priče o počecima Modernih Olimpijskih igara 1896. godine i olimpijskim simbolima.

Sadržaj druge celine predstavlja hronologiju učešća naših olimpijaca na Letnjim Olimpijskim igrama, od 1912. do 2016. godine, sa podacima o samim Igrama, društvenim okolnostima koje su ih pratile, i članovima naših delegacija, kao i manje poznate zanimljivosti u vezi s Igrama. Posetiocima je omogućeno da vide najznačajnije eksponate iz fundusa Olimpijskog muzeja, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Stokholmu, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine, do poslednjih uspeha naših sportista na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Treća celina izložbe obuhvata arhitektonsko nasleđe beogradskih sportskih terena i objekata, nastalih u rasponu od dva veka (XIX i XX), a u kontekstu celokupne istorije i arhitekture Beograda u tom periodu.

Svi zainteresovani će moći da posete izložbu „Put pravih vrednosti“ do 30. maja.

Kurir sport 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...