HEROJSKI PODVIG SRPKINJE! Pred porođaj otkrili da ima NEIZLEČIVU BOLEST, ostala je nepokretna, a njoj i bebi nisu davali šanse!
Foto: Printscreen

BIVŠA reprezentativka u vaterpolu

HEROJSKI PODVIG SRPKINJE! Pred porođaj otkrili da ima NEIZLEČIVU BOLEST, ostala je nepokretna, a njoj i bebi nisu davali šanse!

Ostali sportovi -

Nekadašnja vaterpolistkinja reprezentacije Srbije, Nastasija Nedimović, uspela je da dobije bitku protiv opake bolesti i sada javno govori o tom problemu i maksimalno se trudi da pomogne i drugima da ne odustanu u borbi!

Neizlečivi multipli mijelom - rak koštane srži, pogodio je ovu neustrašivu mladu ženu u 27. godini života, tokom druge trudnoće.

Sa najgorim mogućim prognozama preživela je porođaj i rodila zdravog sina Vuka.

Neverovatna snaga volje, upornost, pozitivan duh, ali i vežbe, zdrava ishrana i izbegavanje stresa, učinili su da se majka hrabrost brzo oporavi posle hemioterapije i transplatacije koštane srži i da danas uživa sa svojom porodicom.

Ova hrabra žena je rešila da o svojoj borbi i svemu kroz šta i danas prolazi otvoreno govori na svom Instagram profilu.

"Svojim instagram profilom @cancer.influencer želim da ohrabrim ljude, podstaknem ih da promene životni stil i pokažem im da je sve moguće. Prvi tekstovi koje sam napisala i meni su pomogle da misli predložim i stavim ih crno na belo. Svakako smatram da pisanje ili razgovor sa osobom od poverenja jeste dobar vid terapije", prenosi portal "Sportfem".

Nastasija se praktično ceo život bavila sportom.

Sa deset godina je upoznala svoju prvu ljubav - vaterpolo. Ubrzo je počela profesionalno da se bavi ovim sportom, da bi nakon igračke karijere postala i vaterpolo sudija.

Bila je potpuno ispunjena na svim poljima. Sa suprugom Nemanjom dobila ćerkicu Niu, a godinu dana kasnije ostala je trudna i po drugi put.

Međutim, tada je kako sama kaže "život naglo skrenuo sa šina".

Problemi počinju u drugoj trudnoći.

"Zdravlje me odjednom izdaje, bolovi u leđima se pojačavaju, hemoglobin naglo opada. Sve više mi se spava, a sve manje sam funkcionalna. Redovno odlazim na kontrole vezane za trudnoću, kao i kod hematologa. Doktori mesecima tvrde da je sve od trudnoće i da izdržim do 9. meseca, daju mi kortikosteroide. Hvataju me strašni spazmi po celom telu, najviše u predelu leđa, hitna pomoć ne može ništa posebno da učini sem da da bensedin", otkriva Nastasija.

Bolovi su vremenom bili sve jači.

"U decembru me primaju u bolnicu, u 7. mesecu trudnoće gde mi rade punkciju koštane srži iz grudne kosti. Postavljaju dijagnozu - multipli mijelom (hronični rak koštane srži), nakon nekoliko dana me porađaju carskim rezom i sin Vuk (prevremeno rođen 2 meseca) i ja preživljavamo porođaj, iako su šanse bile veoma male".

Trudnoća je uticala na to da bolest brzo napreduje, pa je na porođaju doživela i prelome kostiju.

"S obzirom na to da su mi kosti bile veoma krhke, u toku porođaja koji se nije odvio prirodnim putem već carskim rezom, došlo je do preloma rebara i grudne kosti. Sin Vuk je odmah po rođenju odvojen je od mene, nisam ga videla ni na trenutak, odvežen je u dečiju bolnicu. Tamo je proveo 20 dana potpuno sam, uz posetu mog supruga Nemanje koji je mogao da ga vidi samo preko stakla" priseća se Nastasija.

Od tog momenta kreće još veća borba.

"Čeka me 5 ciklusa hemoterapije, prohodavanje, kao i transplantacija koštane srži. Sina Vuka prvi put vidim kada je napunio 4 meseca, kada sam i prvi put izašla iz bolnice, još uvek nepokretna, a kod kuće me je čekala i Nia sa svega 2 godine".

U tom periodu teškoj joj je pala razdvojenost od ćerikice Nie, kojoj je mama mnogo nedostajala.

"Razdvojenost od ćerke mi je strašno teško pala, ali u isto vreme sam znala da ukoliko se ne posvetim svom oporavku i ne dam sve od sebe, ona će ostati bez majke. To je nešto što me je konstantno guralo napred. Bez mog supruga i njegove bezuslovne podrške i vere u mene ova borba bila bi mnogo teža. Bio je razapet između vođenja privatnog posla, dvoje male dece i nege o meni. Sve je podneo stoički, i bio je uveren da će sve jednog dana to biti iza nas. I kao i uvek, bio je u pravu".

Nastasija danas izgleda snažnije i zdravije od većine ljudi, ali ističe da se i dalje nije skroz oporavila.

"Trpela sam strašne bolove tokom celog tog perioda, a i nakon toga. I danas imam bolove u leđima. Ali upornim radom i trudom, verujem da će i to proći jednog dana", kaže bivša sportiskinja i ističe da redovno trenira i vodi računa o zdravoj ishrani.

"Pretežno jedem biljnu hranu, sirovu i kuvanu ili pečenu. Povrće, voće, semenke i koštunjavo voće. Pijem biljne čajeve, sveže ceđene sokove od voća i povrća, kao i šejkove. Uz sve to konzumiram žitarice od celog zrna, ribu, jaja i mladi sir od surutke. Ne jedem šećer, belo brašno, industrijske proizvode sa aditivima, i izbegavam gluten".

Ova neustrašva dama ističe da je naučila važnu životnu lekciju.

"Rak mi je uzeo mnogo, ali nije uspeo da mi oduzme moju ličnost. Lupio mi ćušku, trgao, pa me naučio dosta novih stvari, nove životne lekcije. Probudio neku novu svest. A glup je ispao, samo me je ojačao. Dao mi je snagu, za koju nisam ni znala da imam u sebi", poručila je Nastasija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track