MECI PRAŠTE KAO NA DIVLJEM ZAPADU! Da li znate da je praktično streljaštvo jedan od najbezbednijih sportova! OVO SU STROGA PRAVILA
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Zašto IPSC važi za jedan od najbezbednijih ekstremnih sportova

MECI PRAŠTE KAO NA DIVLJEM ZAPADU! Da li znate da je praktično streljaštvo jedan od najbezbednijih sportova! OVO SU STROGA PRAVILA

Ostali sportovi -

Bojevi meci seku vazduh na samo metar od ljudi, prasak je kao na ratištu, svi su naoružani, ali uprkos svemu tome IPSC je jedan od najbezbednijih sportova na svetu! Ključno je najstrože poštovanje propisanih mera ponašanja, a najmanja grešku koju takmičar napravi u narušavanju bezbednosne kulture kažnjava se rigorozno!

Ovo za Kurir kaže Dejan Vukojević, instruktor praktičnog streljaštva u sporskot disciplini IPSC (Serbian Association for Practical Shooting). Iako je u Srbiji ova disciplina nije dostupna velikom broju ljudi, kad se jednom ovlada duhom viteštva, ulazi u krv i postajete nerazdvojni deo porodice sportskih "pucača". Mnogo je, ipak nedoumica, ali ipak je sve jednostavnije nego što se misli.

Oružje, Naoružanje, Streliste, Streljana, Pištolj
foto: Privatna arhiva

- S obzirom na to da je tema upotrebe različitog vatrenog oružja koje je podeljeno po divizijama, koje se koristi u raznim situacijama na osnovu koncepta stejdževa, na takmičenjima u IPSC sportu su jasno definisana sva pravila i procedure. Kao jedan od najbitnijih elemenata je, pored organizacije takmičenja, Sudijska organizacija koja brine za bezbednost na takmičemnju. - objašnjava Dejan Vukojević. - Svaki detalj je najpreciznije definisan i svaki sudija je pored iskustva koje nose u pucačkom delu ovog sporta, takodje mora da poznaje jasno definisane procedure i pravila, tako da u bezbednosnom smislu nema kompromisa. Svaki detalj se prati i mere su za najmanju grešku koju takmičar napravi u narušavanju bezbednosne kulture veoma rigorozne. Takođe, svaki takmičar mora da poznaje sva pravila i propise - napominje sagovornik. Da bi se ušlo u IPSC, neophodna je određena procedura.

- Napomenuo bih da svaki takmičar koji počinje da se bavi praktičnim streljaštvom mora da položi ispit bezbednosti koje je propisao Savez za praktično streljaštvo Srbije, mora da uradi lekarski pregled o zdravstvenom stanju, koji se radi u zdravstvenim institucijamna akreditovanim za ovu vrstu sporta. Pripremu takmičara za učešće u IPSC sportu rade opreatvni treneri praktičnog streljaštva koji su registrovani i akreditovani u IPSC savezu Srbije. Svaki klub mora da ima svog operativnog trenera koji će poštovanjem pravila i procedura da spremi novog takmičara na svim nivoima poznavnja ovog sporta, da bi on mogao da se takmiči u učestvuje u svim aktivnostima vezanom za ovaj sport. Akademija ima tri operativna trenera i mene kao instruktora u zvanju grand mastera IPSC Srbija - navodi Vukojević, objašnjavajući pravila na strelištu kod Požarevca.

Veština praktičnog streljaštva je jedan od najsloženijih sportova koji postoje.

- Da biste bili dobar pucač, morate da budete fizički, mentalno, psihički i taktički veoma sposobni, jer svi ovi segmenti utiču na dobar rezultat u ovom sportu. Pored svih navedenih segmenata, s obzirom da je sport u kategoriji ekstremnih sportova, takođe se javlja i segment stresa koji takođe veoma utiče na kompletno stanje pucača u datom trenutku.

Dejan Vukojević
Dejan Vukojević foto: Privatna Arhiva

Sve aktivnosti se odvijaju u veoma kratkom vremenu, gde se samo dobrom manipulacijom veštine praktičnog pucanja ostvaruju dobar rezultat. Jedan od segmenata je i faktor iznenađenja koji ne možete da predvidite u toku pucanja stejdža, gde snažnom mentalnom stabilnošću i veštinom improvizacije u datom trenutku, izražajnom definicijom pokreta i dovođenja pokreta do automatizma u procesu rada podsvesnim reagovanjem u odnosu na prioritet u datom trenutku rešavate na adekvatan način i u najkraćem vremenu situaciju u kojoj ste se našli. Takođe, u mom dugogodišnjem osvajanju ove kompleksne veštine, zaključio sam da je bezbednost uopšte i u samim radnjama prilikom angažovanja oružja veoma bitna, jer i najmanja nepažnja u bilo kom trenutku može da dovede do povređivanja i neželjenih situacija - upozorava sagovornik.

Oružje, Naoružanje, Streliste, Streljana, Pištolj
foto: Privatna arhiva

- Na Akademiji se veoma vodi računa u ovom segmentu i samo insistiranjem na bezbednosnoj kulturi, poštovanju pravila i propisa kao i Zakona o oružju i municiji, možemo da kod početnika kao i kod naprednijih pucača usadimo svest o tome koliko je bezbednost u ovoj oblasti na bitnom nivou. U IPSC-u je za to zaslužna Sudijska organizacija saveza za praktično streljaštvo Srbije koja ima veoma značajnu ulogu u čuvanju bezbednosti ovog sporta. Već 10 godina sam član reprezentacije Srbije i u tom periodu sam bio na viže svetskih i evropskih prvenstava kao i drugim mečevima u Evropi. Sa svih tih takmičenja nosim ogromna iskustva jer sam imao privilegiju da vidim vrh ovog sporta. Naravno, iskustva delim sa mojim timom i svim ostalim mladim ljudima koji žele da se bave ovim sportom - uverava ekspert za Kurir. Vukojević je svojevremeno bio i najbolji sportista Vojske Srbije u ovoj disciplini .

1 / 6 Foto: Privatna arhiva

- U praktičnom streljaštvu u Srbiji sam postigao sve rezultate koji mogu da se postignu, gde sam bio prvak države u disciplini Produkcija više puta, takođe, imao sam tu privilegiju da budem pozvan u reprezentaciju Srbije gde od 2009. godine i dan danas nastupam.

- IPSC je usko povezan sa disciplinama kao što su sekcija borilačkih veština i sekcija preživljavanja u prirodi. Sve u Šuting akademiji se radi u skladu sa važećim propisima i procedurama koje su malo specifične za ove vrste sportova koje promovišemo - zaključuje sagovornik Kurira.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track