SVAKI PETI SPORTISTA KOJI JE PRELEŽAO KORONAVIRUS IMA PROBLEMA SA SRCEM! Zabrinjavajuća statistika
Zavod za sport i medicinu sporta Ovako izgleda lekarski pregled profesionalnog sportiste, Foto: Zorana Jevtić

ALARMANTNO

SVAKI PETI SPORTISTA KOJI JE PRELEŽAO KORONAVIRUS IMA PROBLEMA SA SRCEM! Zabrinjavajuća statistika

Ostali sportovi -

Između 15 i 20 odsto sportista posle kovida 19 ima sitnije zapaljenje na srcu ili retko blaži miokarditis, zbog čega im konzilijum u Zavodu za medicinu određuje i terapiju

Gotovo svaki peti sportista koji je preležao koronu ima promene na srcu zbog kojih mora da uzima terapiju, pokazuju podaci Zavoda za medicinu sporta Republike Srbije. Među njima je i onih koji se spremaju za Olimpijske igre u Tokiju, a neki su i dva puta imali koronu.

Marija  Zdravković
foto: Zorana Jevtić

- Između 15 i 20 odsto sportista posle koronavirusa ima lokalizovane infla matorne promene koje se vide na magnetnoj rezonanci. To je zapravo sitnije zapaljenje, ali uglavnom nije miokarditis (zapaljenje srčanog mišića). Ili čak i ako jeste, blaži je stepen. Konzilijum za svakog individualno određuje antioksidativnu terapiju - različite kombinacije minerala i vitamina. Nažalost, neki sportisti idu kod ljudi koj nisu doktori i uzimaju razne suplemente koji mogu biti štetni. Veoma je važno da se jave u Zavod, koji je jedina referentna ustanova - objašnjava nam doc. dr Marija Zdravković, direktorka KBC „Bežanijska kosa“, žena koja je specijalista sportske kardiologije i koja je u timu Zavoda.

Dr Zdravković je sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i direktorom Zavoda Goranom Bojovićem ugostila reporterke Kurira u Zavodu na Košutnjaku. A tamo je rad punom parom. Sprave ne miruju, proveraju se svi parametri utreniranosti i spremnosti organizma. Na jednu je „prikačena“ i tekvondistkinja Tijana Bogdanović, srebrna s prethodnih Olimpijskih igara u Riju. U savršenoj je formi. Smeje se i maše nam dok trči na traci.

Goran Bojović
foto: Zorana Jevtić

- Do sada je 330 naših sportista imalo koronu. Do Olimpijskih igara u Tokiju ostalo je nešto više od dva meseca, a 84 sportista sa šireg spiska od 370 imalo je virus. Srećom, klinička slika je blaga, ali sve mora da se isprati i zato je Zavod maksimalno posvetio pažnju svima njima koji se bore za Tokio - kaže nam Bojović.

Većina njih posle korone oseća zamor, bol u mišićima kao pretreniranost, ima poremećaj sna.

- Ipak, kod većine tegobe se povuku mesec dana posle bolesti. Ali treninzi moraju da budu dozirani. Dve nedelje, tačnije 14 dana, leži se korona ukoliko nema komplikacija, a potom dve nedelje ne treniraju. Dakle, mesec dana od dobijanja korone je stanje kosolidacije i restitucije organizma. A onda se kreće svaki dan pomalo, po šemi priznatoj od međunarodnih sportskih federacija i Olimpijskog komiteta (videti okvir, prim. nov.) - ističe dr Zdravković.

Korona pozdrav Tijana Bogdanović i Goran Bojović
Korona pozdrav Tijana Bogdanović i Goran Bojović foto: Zorana Jevtić

U Zavodu rade kompletan skrining sportista, kakav se ne radi kod običnih ljudi, jer su zahtevi koji se stavljaju pred sportiste ekstremni.

- Ozbiljno smo radili medicinski test za Tokio jer je druga klima, drugi su uslovi, sportisti su pod stresom, kad kreću na medalje, ruše sve pred sobom, maksimalan je naboj adrenalina, koji ide u sve organe. Imaju povećanu potrošnju kiseonika, sa pet litara u miru ide na 25, i srce mora da radi 100 odsto - objašnjava dr Zdravković, koja zahvaljuje ministarstvu na podršci.

Na to Udovičić ističe da je zdravlje najvažnije, a da se sada sportski rezultati stavljaju u drugi plan.

Vanja Udovičić
foto: Zorana Jevtić

- Imamo sportiste koji su dva puta preležali koronu, bez ikakvih komplikacija izašli iz nje, u punom su treningu, uspeli su da osvoje i važna odličja i spremaju se za Tokio. Zaslugom dr Zdravković i Zavoda među prvim zemljama smo počeli da pravimo studiju i vodimo brigu o tome šta nakon korone i želimo da budemo lider u tome. Sportistima smo omogućili najbolje uslove u svakom segmentu - praćenje doktora, fizioterapeuta, pa i nutricioniste i psihologa. I verujem da će i pored svega da naprave čudo u Tokiju - ističe Udovičić.

KOJE PROVERE SE RADE KAD SE SPORTISTI JAVE ZAVODU

  • EKG
  • laboratorijske analize
  • ultrazvuk srca
  • kardiomagnentna rezonanca
  • ultrazvuk abdomena
  • test utreniranosti

TRENINZI - RITAM ZA VREME I POSLE KORONE

1. 14 dana traje bolest, ako nema komplikacija

2. 14 dana mirovanja posle bolesti, bez treninga

3. dva dana po 15 minuta

4. dva dana po 30 minuta

5. dva dana po 45 minuta

6. potom dnevno po sat vremena

Spremna za novu medalju Tijana Bogdanović
Spremna za novu medalju Tijana Bogdanovićfoto: Zorana Jevtić

VAKCINACIJA

Japanci Srbiji ne otkazuju

Udovičić ističe i da Japan već otkazuje celom svetu, a Srbija je jedna od retkih država čijim sportistima dozvoljava da budu 15 dana ranije tamo zbog aklimatizacije:

- To je zato što smo vakcinisali gotovo sve sportiste, osim onih koji su još u inostranstvu. Japanci veruju u naše doktore i način na koji se borimo protiv korone.

Kurir.rs/ Jelena S. Spasić Foto: Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track