LJUBIMAC JUGOSLAVIJE U VELIKIM PROBLEMIMA: Bojan Križaj bankrotirao, optužen da je dao kuću kriminalcima koji su trgovali ljudima
Foto: Printskrin

šok

LJUBIMAC JUGOSLAVIJE U VELIKIM PROBLEMIMA: Bojan Križaj bankrotirao, optužen da je dao kuću kriminalcima koji su trgovali ljudima

Ostali sportovi -

Proslavljeni jugoslovenski i slovenački skijaš Bojan Križaj (64) nalazi se u velikim životnim problemima.

Križaj je bankrotirao, pa prodaje kuću kako bi isplatio dugove. A dugovi su poprilični - čak 1,7 miliona evra. Zbog toga je sud dao na aukciju njegovu kuću u gradu Tržiču blizu granice sa Austrijom.

Kuća ima 711 kvadrata i nalazi se na parceli od 19.000 kvadrata. Ima bazen, teniski teren, teretanu... Početna cena je milion evra.

Prema pisanju pojedinih slovenačkih medija, Križaj je tu kuću iznajmljivao za 9.500 evra kriminalcima koji su trgovali ljudima.

Bojan Križaj je bio prvi Jugosloven koji je osvojio prvo mesto u trci Svetskog kupa. Bilo je to 1980. godine u slalomu u Vengenu. Njegov trijumf je izazvao totalnu euforiju širom Jugoslavije. Do kraja bogate karijere je ostvario još sedam pobeda u Svetskom kupu, a u sezoni 1986/87 je osvojio i globus kao najbolji slalomaš u sezoni.

Zbog zasluga mu je pripala i čast da položi zakletvu u ime sportista na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Po završetku sportske karijere odao se biznisu, ali ni u jednom poslu nije bio uspešan. Jedno vreme je uvozio jedno austrijsko pivo, zatim je radio kao savetnik Elana za skijaške proizvode, pa je radio u kompaniji Sortitus, zaduženoj za savetovanje u vezi s poslovanjem, a podjednako je bio neuspešan i kao vlasnik stočnog kompleksa u blizini Kopra. Na kraju je propao i njegov posao izgradnje toplane na biomasu u Slavonskom brodu. Loše investicije su ga koštale ogromnog duga, zbog kojeg ostaje i bez kuće.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja