Najnovije vesti

TENZIJE RASTU: U strahu od korona virusa volonteri odustaju od rada na OI
Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

TOKIO 2021

TENZIJE RASTU: U strahu od korona virusa volonteri odustaju od rada na OI

Ostali sportovi

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju suočavaju se sa odustajanjem velikog broja volontera, uplašenih pandemijom korona virusa.

Do početka igara ostalo je 50 dana, a ukupan broj volontera koji je odustao procenjuje se na od 10.000 do 80.000.

Planirano je da se mali broj volontera vakciniše protiv korona virusa, jer neće biti u direktnom kontaktu sa sportistima.

Ukupno je u Japanu do sada vakcinisano samo do tri odsto stanovništva, dok Međunarodni olimpijski komitet (MOK) očekuje da 80 odsto učesnika i stanovnika olimpijskog sela bude vakcinisano.

"Nismo utvrdili pojedinačne razloge. Pored zabrinutosti zbog infekcije korona virusom, neki su odustali jer su shvatili da će biti teško stalno se testirati nakon smena, kao i zbog promena u načinu življena sa svojim najbližima", saopštili su organizatori.

Tokio 2020, Tokio 2021, Olimpijski krugovi, olimpijski krugovi, Olimpijske igre, olimpijske igre ilustracija
foto: Profimedia

Sami organizatori odbacuju mogućnost da se Igre odlože, dok je domaća javnost i dalje u velikoj meri protiv održavanaja takmičenja.

Volonteri su ključna radna snaga na Olimpijskim igrama, a procenjuje se da organizatori na ime njihovih usluga uštede više miliona dolara.

Studija urađena o dobrovoljcima na Igrama u Sidneju 2000. godine, pokazala je da je 40.000 volontera uštedelo organizatorima trošak od 60 miliona dolara.

Za održavanje Igara u Tokiju potrošeno će biti 15,4 milijarde dolara, a čak 8,7 miliona dolara dolazi iz javnih izvora finansiranja, dok MOK učestvuje sa 1,5 milijardi dolara.

Takmičenje u Tokiju ; počinje 23. jula, a završava se 8. avgusta.

(Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track