KORUPCIJA I PRIKRIVANJE DOPING SLUČAJEVA: Suspenzije u Međunarodnoj federaciji dizanja tegova
Foto: Profimedia

DIZANJE TEGOVA

KORUPCIJA I PRIKRIVANJE DOPING SLUČAJEVA: Suspenzije u Međunarodnoj federaciji dizanja tegova

Ostali sportovi -

Međunarodna agencija za testiranje (ITA) saopštila je da je suspendovala trojicu dugogodišnjih čelnika Međunarodne federacija dizanja tegova (IWF) zbog navoda o korupciji i prikrivanju doping slučajeva.

Nekadašnji predsednik IWF Tamaš Ajan, potpredsednik Nikolae Vlad i član Izvršnog odbora Hasan Akuš optuženi su za niz krivičnih dela saučesništva i prekršaja pravilnika Svetske antidoping agencije.

Navodni prekršaj koji je trajao deceniju, do 2019. godine, uključujući i 146 nerešenih doping slučajeva, izložen je u dokumentu od 50 stranica. Istragu je vodila ITA, koja upravlja antidoping programima za olimpijske sportove.

Kako se navodi, razlozi za neuspeh u procesuiranju nekih doping slučajeva bili su od "haotičnih organizacionih procesa" i grešaka, do "otvorenog nemara, saučesništva ili u najgorem slučaju, očiglednih i namernih zataškavanja".

Ajan i Vlad umešani su u izdavanje dozvole dizačici tegova iz Rumunije, za koju su znali da je umešana u doping prekršaje, da se takmiči na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, na kojima je osvojila zlatnu medalju.

Rumunki Roksani Kokoš oduzeta je medalja posle nekoliko godina, kada je novim testiranjem uzoraka utvrdjeno da je koristila steroide.

Ajan je prošlog aprila, posle 20 godina, podneo ostavku na mesto predsednika IWF, nakon što je protiv njega pokrenuta istraga za korupciju, zataškavanje dopinga i manipulaciju doping uzorcima.

On je prošle godine podneo ostavku i na mesto počasnog člana Medjunarodnog olimpijskog komiteta, čiji je član bio 10 godina i odlučivao o domaćinima Olimpijskih igara.

Vlad je i dalje potpredsednik IWF, koja se priprema za izbore, dok je Akuš predsednik Evropske federacije dizanja tegova.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track