FORMULA 1: Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Štajerske!
Foto: AP

f1

FORMULA 1: Verstapen pobedio u trci za Veliku nagradu Štajerske!

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Štajerske u Austriji i uvećao prednost u šampionatu na 18 bodova.Verstapen je na Red Bul Ringu ostvario 14. pobedu u karijeri, a četvrtu u sezoni. On je krenuo sa pol pozicije, vodio je od početka do kraja trke i doneo četvrtu uzastopnu pobedu Red Bulu.

Drugo mesto zauzeo je sedmostruki svetski šampion iz Mercedesa Luis Hamilton, koji je osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke. On je kroz cilj prošao sa 35,743 sekunde zaostatka, a treći je bio njegov timski kolega Valteri Botas sa zaostatkom od 46,907 sekundi.

Četvrto mesto zauzeo je Serhio Peres iz Red Bula, peti je bio vozač Mercedesa Lando Noris, a šesto i sedmo mesto zauzeli su vozači Ferarija Karlos Sainc i Šarl Lekler.

Vozač Aston Martina Lens Strol zauzeo je osmo mesto, deveti je bio Fernando Alonso iz ekipe Alpin, a 10. mesto zauzeo je Juki Cunoda iz Alfa Taurija.

Verstapen je dobro startovao i odbranio se od napada Hamiltona, koga su napali Noris i Peres, ali se sedmostruki svetski šampion odbranio.

U tim trenucima došlo je do kontakta Pjera Gaslija i Leklera, Francuz je zatim zakačio Antonija Djovinacija, a tu se našao i Nikolas Latifi. Lekler je otišao u boks, a za njim i Gasli, koji nije mogao da završi trku.

U medjuvremenu, Verstapen je stekao 1,4 sekundi prednosti nad Hamiltonom, koji je obavestio ekipu da je nešto udarilo u prednju desnu gumu njegovog bolida. Dobro je vozio Strol, koji se probio na šesto mesto, a u 10. krugu Peres je obišao Norisa za treće mesto.

Ubrzo je Norisa obišao i Botas, pa je Britanac pao na peto mesto i vozio je ispred Strola, Alonsa i Fetela. Do 17. kruga Verstapen je imao najbrži krug i stekao 3,8 sekundi prednosti nad Hamiltonom. Iz boksa Mercedesa su zatim obavestili Botasa da je brži od Hamiltona, koji je u 22. krugu zaostajao 4,3 sekunde.

Botas je dobro vozio i smanjivao zaostatak za Peresom, a dobar je bio i Lekler koji se popeo na 14. mesto. U 26. krugu Rasel je otišao na zamenu guma, zadržao se u boksu 18,3 sekunde i na stazu se vratio kao 17.

Krug kasnije u boks je otišao i Peres, koji se zadržao 4,8 sekundi i vratio se na stazu iza Norisa, na peto mesto. Odmah je u boks otišao i Botas, koji se vratio ispred Peresa, na četvrto mesto.

U 29. krugu u boks je otišao Hamilton i na stazu se vratio kao drugi, iza Verstapena, a ispred Norisa. Odmah je na zamenu guma otišao Verstapen i po izlasku na stazu zadržao je vodjstvo ispred aktuelnog šampiona. Noris je u 32. krugu otišao u boks i vratio se iza Raikonena, koga je ipak odmah obišao za šesto mesto.

Verstapen se požalio na problem sa kočnicama, a tada je imao četiri sekunde prednosti nad Hamiltonom. Holandjaninu su zatim iz ekipe rekli da su zadovoljni, ali da se očekuje da će Hamilton pojačati. Na pitanje Hamiltona da li mora da čuva gume, iz Mercedesa su mu odgovorili da ne mora, već da pokuša da smanji zaostatak.

U 39. krugu morao je da odustane Džordž Rasel iz Vilijamsa zbog problema sa bolidom. U 42. krugu Lekler je napao Raikonena i uspeo je da ga pretekne za 13. mesto. Sainc je tada otišao na zamenu guma i vratio se na sedmo mesto iza Strola. Sainc ga je u 45. krugu obišao i preuzeo šesto mesto.

U tim trenucima Hamilton se raspitivao koliko gubi vremena za Red Bulom na pravcima, na šta su mu iz ekipe odgovorili dve i po desetinke. U 49. krugu Verstapen je imao prednost od 6,5 sekundi.

Verstapen se zatim ponovo požalio na probleme sa kočnicama, ali je uvećao prednost nad Hamiltonom na 7,8 sekundi u 53. krugu. U 55. krugu Peres je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio kao četvrti i ubrzo je vozio najbrži krug. Lekler je obišao Alonsa za osmo mesto, a ubrzo u Strola za sedmo, a Verstapen je nastavio da uvećava prednost, koja je u 64. krugu iznosila 12 sekundi.

U pretposlednjem 70. krugu Hamilton je otišao u boks na zamenu guma, u pokušaju da osvoji dodatni bod za najbrži krug trke, ali se našao u gužvi na stazi. On je u poslednjem krugu ipak uspeo da bude najbrži i osvojio je dodatni bod. ;Peres se u samoj završnici primakao Botasu, ali nije imao dovoljno vremena, pa je na kraju ostao bez plasmana na podijum.

Naredna trka u šampionatu na programu je sledeće nedelje na istoj stazi, za Veliku nagradu Austrije

Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track