ANDREA ARSOVIĆ UOČI POČETKA TAKMIČENJA U TOKIJU: Olimpijska iskustva su mi pomogla da prebrodim krize
Foto: Streljački Savez Srbije

OLIMPIJSKE IGRE

ANDREA ARSOVIĆ UOČI POČETKA TAKMIČENJA U TOKIJU: Olimpijska iskustva su mi pomogla da prebrodim krize

Ostali sportovi -

Prve medalje na Olimpijskim igrama se, po tradiciji, dele u streljaštvu. U Tokiju će biti nastavljena praksa da prvo finale OI bude nadmetanje žena vazdušnom puškom, koje je na programu 24.jula.

Za finale će se boriti 49 takmičarki iz 37 zemalja. Među njima biće i jedna od perjanica srpskog olimpijskog tima Andrea Arsović, koju kasnije očekuju i takmičenja u miksu (sa Milutinom Stefanovićem) i u gađanju MK puškom iz trostava

Arsovićeva je na Olimpijskim igrama debitovala 2012, a učestvovala je i u Riju 2016.

- Prva dva učešća na Olimpijskim igrama pamtim po sticanju velikog iskustva. U London sam otišla mlada i neiksusna. Nisam znala šta me tamo očekuje, nisam imala nekog ko bi me usmerio i skrenuo pažnju. Prvi put sam se srela sa novom vrstom pritiska. Za Rio sam bila više nego spremna, ali poslednja faza pripema, sistem treninga koji je tada imala reprezentacija, mi nije prijao. Nisam ostvarila ono što sam želela, pa sam posle Rija bila vrlo razočarana. Trebalo mi je više od godinu dana da se povratim. I pored tog razočarenja, Igre su mi mnogo značile u nastavku karijere. Iskustva sa Olimpijskih igara su mi pomogla da prebrodim mnoge krize, koje prate svakog sportistu.

Andrea Arsović je kvotu ispunila osvajanjem bronzane medalje na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Vroclavu 2020.godine. Ispunila je dva cilja - posle dve godine bez odličja na velikim takmičenjima vratila se na postolje i osvojila olimpijsku vizu. Kriza je postala prošlost, a Andrea dobila nove motive.

Andrea Arsović
foto: Streljački Savez Srbije

- Kvota je došla u pravi čas. Dobro se se sećam datuma, kada sam je izborila - 29.februara, a 16.marta je kod nas krenulo sve da se zatvara. Širom sveta je počela serija otkazivanja i odlaganja sportskih takmičenja, između ostalog i Olimpijskih igara. Počeo je period velike neizvesnosti za sve na svetu. I tek tada sam shvatila koliko dobru stvar sam uradila u Vroclavu. Da tada nisam ispunila kvotu, imala bih još samo jednu šansu, na Evropskom prvenstvu u Osijeku, koju bih čekala više od godinu dana. Zaista sam ponosna na postignuto u Vroclavu. Pokazala sam samoj sebi da sam prevazišla sve krize. I danas crpim snagu i energiju iz onog što sam ostvarila na Evropskom prvenstvu prošle godine.

Arsovićeva je zadovoljna formom.

- Pripreme po programu mog trenera Dragana Donevića su mi odgovarale, sve je bilo podređeno mom ritmu rada i zadovoljna sam nivoom rezultata koji sam dostigla na treninzima i kako sam tempirala formu.

Naša reprezentativka priznaje da je trema nezaobilazni faktor svakog učešća na Olimpijskim igrama.

- Svako takmičenje nosi određenu vrstu pritiska, treme, stresa. Ovogodišnje Olimpijske igre su posebne, jer čekamo ih pet godina, a u poslednjih godinu dana smo se pripremali koliko smo mogli, u otežanim uslovima, prouzrokovanim pandemijom i bez velikih takmičenja. Ipak, imali smo sreću da pred Tokio učestvujemo na dva velika takmičenja – Evropskom prvenstvu i Svetskom kupu u Osijeku. Ne žalimo se, i mi sportisti moramo da se prilagodimo na trenutnu situaciju. Srećni smo što možemo da učestvujemo na Olimpijskim igrama, nadam se da nam specijalne mere, koje će tokom takmičenja biti primenjivane, neće smetati.

(Kurir sport/SSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track