PREMINULA LEGENDA ZVEZDE: Njegova karijera bila je inspiracija za KULTNI FILM!
Foto: Veslački klub Crvena zvezda

TUGA

PREMINULA LEGENDA ZVEZDE: Njegova karijera bila je inspiracija za KULTNI FILM!

Ostali sportovi -

Dragoljub Kavran, višegodišnji predsednik VK Crvena zvezda preminuo je u 72 godini života

Klub se od njega oprostio saopštenjem, a mi ga u nastavku prenosimo u celosti.

- Obaveštavamo vas da se Prof. dr Dragoljub Kavran, višegodišnji predsednik VK Crvena zvezda, upokojio u Gospodu, u nedelju, 19. septembra 2021. godine.

Detalje oko datuma i mesta sahrane, objavićemo naknadno.

Prof Kavran bio je dugogodišnji redovni profesor Pravnog fakulteta u Beogradu. Kao doktor pravnih nauka predavao je i na fakultetima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Banja Luci, Zagrebu i LJubljani, na Univerzitetima Zapadni Mičigen, Mičigen, Kolumbija, Misuri, Fordam, Arizona, Severni Teksas, Nebraska-Omaha u Americi, na Univerzitetu Karlton u Kanadi, Univerzitetu u Milanu, Mančesteru, Lisabonu, Stokholmu…

Učestvovao je na više od 100 naučnih konferencija i simpozijuma u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Azije i Afrike. Bio je glavni urednik i član uredničkih odbora nekoliko stručnih časopisa. Objavio je mnoštvo knjiga, udžbenika i monografija i oko 260 studija, članaka i saopštenja u časopisima i naučnim publikacijama u zemlji i inostranstvu.

Bio je potpredsednik Kadrovskog komiteta Svetske asocijacije za upravne nauke, član Društva za javnu upravu SAD, Američke akademije za menadžment i Akademije za menadžment Velike Britanije, Predsednik Saveza stručnih kadrova Jugoslavije, Predsednik Savezne komisije za reorganizaciju uprave i direktor Zavoda za visoko obrazovanje, Potpredsednik Saveznog saveta guvernera. Kao monarhista i lični prijatelj kraljevske porodice Karađorđević, bio je višegodišnji član Krunskog saveta.

Godinama je radio kao ekspert Ujedinjenih nacija u NJujorku, a kao vođa projekta, radio je na reorganizaciji državne uprave u Bahreinu, Indoneziji, Jemenu, Kataru, Kini, Mongoliji, UAE, Zimbabveu, i sarađivao na razvoju i primeni reorganizacije uprave u više od 40 zemalja.

Bio je vrhunski sportista i veslač. U Zvezdu je došao 1949. gdine, bio je član prve postave četverca „Mačora“, ekipe po kojoj je snimljen film „Bal na vodi“.

To je karijera Profesora Kavrana, impresivna i bogata. Takvih je malo i u svetskim okvirima.

Svo to ogromno znanje i iskustvo prof Kavran, kao predsednik kluba od 2000, uložio je u VK Crvena zvezda – Beograd

Radili smo uvek predano pod njegovim budnim okom, a profesor Kavran nam je objašnjavao duboki značaj sporta, olimpizma i života.

NJegove reči, uvidi, iskustvo i beskrajno strpljenje bili su dragocena podrška u teškim i u dobrim vremenima. U teškim, da lakše prebrodimo i izvučemo pouku, u dobrim da se ne pogordimo i izvučemo pouku!

Od Kluba i svakog u Klubu ponaosob nikada nije odustao, tražeći u svakome dobro i tražeći da svako bude dobar i bolji i najbolji. Na jedan poziv, dok bi veliki poslovi čekali, stvorio bi se u Klubu, da pomogne, da da pravni savet, da posavetuje, da prisustvuje teškim sastancima, da svojim autoritetom stane iza Kluba.

Sada se opraštamo sa našim dragim predsednikom. Nećemo reći da je to gubitak, jer ništa u vezi sa prof. Kavranom nije gubitak. On je ostavio veliki trag svojim radom u Klubu i veliki trag u svakom od nas sa kojim je radio, i u budućim generacijama koje ćemo mi podučiti na postulatu: Nemo fit casu bonus: discenda est virtus. – Niko ne postaje dobar slučajno: vrlinu treba učiti, saopšteno je iz Veslačkog kluba Crvena zvezda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track