SPORTSKI DAN: U Zrenjaninu zvanično otvorena Evropska nedelja sporta u Srbiji!
Foto: Evropska nedelja sporta

BRAVO

SPORTSKI DAN: U Zrenjaninu zvanično otvorena Evropska nedelja sporta u Srbiji!

Ostali sportovi -

Zrenjanin, 23.09.2021. – Evropska nedelja sporta i zvanično je otpočela u Srbiji „Sportskim danom“ koji je organizovan u Zrenjaninu. „Sportski dan“ u Zrenjaninu ujedno je i glavni nacionalni događaj koji je organizovan prilikom ovogodišnje Evropske nedelje sporta.

Među učesnicima današenjeg „Sportskog dana“ najviše je bilo najmlađih Zrenjaninaca, a otvaranju su prisustvovali i obratili se prisutnima predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, legendarni rukometaš i olimpijac Momir Rnić, osvajač bronzane medalje u Tokiju rvač Zurabi Datunašvili i Pol Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji.

Predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković pozdravio je sve prisutne, zahvalio se Gradu Zrenjaninu za pomoć u organizaciji „Sportskog dana“ i obratio se najmlađim učesnicima manifestacije.

- Čast mi je što sam danas u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta za 2021. godinu. Zrenjanin je našoj zemlji darovao ogroman broj olimpijaca i čak 24 medalje sa Olimpijskih igara. Vi, deco, ste najbolje što Srbija ima. Vi ste nabolji i najzdraviji deo naše zemlje. Uvek se bavite sportom, a sport će učiniti da sutra budete i bolji ljudi. Uživajte u današnjem danu u prelepom Zrenjaninu, radite vredno i ne sumnjam da ćete nas i vi jednog dana obradovati odličjima sa najvećeg takmičenja – rekao je Maljković.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je poželeo dobrodošlicu svima u Evropski dan sporta u 2021. godini i zahvalio se Olimpijskom komitetu Srbije što je prepoznao Zrenjanin kao partnera u organizaciji ovogodišnje Evropske nedelje sporta.

- Naš grad je oduvek bio sportski grad i Srbiji je dao veliki broj evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona. Danas svi zajedno šaljemo lepu sliku našeg grada u celu Srbiju. Sport je bitna stvar. Zdrav način života je bitna stvar, i zato fizička aktivnost treba da bude svakodnevnica u našem životu – istakao je gradonačelnik Zrenjanina.

Legendarni Momir Rnić koji je sa reprezentacijom naše zemlje osvojio zlatnu olimpijsku medalju u Los Anđelesu 1984. kao i bronzanu u Seulu 1988. godine, takođe se obratio prisutnima i takođe poslao poruku najmlađim sugrađanima.

- Zadovoljstvo je biti danas sa svima vama. Grad Zrenjanin je zaslužio da bude Evropski grad sporta u ovoj godini i time se ponosimo. Danas među vama ima mnogo budućih olimpijaca, u to sam ubeđen. Sport će od vas napraviti bolje ljude, neka današnji događaj bude samo podstrek da budete uspešni ljudi i sportisti – rekao je legendarni rukometaš.

Šef za informisanje, medije i komunikaciju Delegacije EU u Srbiji Pol Prese istakao je takođe bogatu sportsku istoriju Zrenjanina prilikom svog obraćanja.

- Drago mi je što svi zajedno otvaramo Evropsku nedelju sporta u Zrenjaninu, Evropskom gradu sporta. Ovaj grad ima impozantnu sportsku istoriju i jasno je zašto je baš on poneo tu titulu za 2021. godinu. Poruka Evropske nedelje sporta jeste da budete aktivni, da budete šampioni, da se bavite sportom radi zdravlja vašeg tela, ali i vašeg duha – rekao je pri obraćanju Prese.

1 / 4 Foto: Evropska nedelja sporta

Rvač Zurabi Datunašvili koji je u Tokiju osvojio bronzanu medalju obratio se prisutnima i poželeo da uživaju u Evropskoj nedelji sporta i „Sportskom danu“.

U Narodnom muzeju u Zrenjaninu danas- je takođe otvorena i velika izložba Olimpijskog komiteta Srbije „Put pravih vrednosti“ koja govori o istoriji olimpizma u našoj zemlji, od nastanka tadašnjeg Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine, pa do današnjih vremena. Izložba je originalno prikazana u Galeriji SANU pred početak Olimpijskih igara u Tokiju, a u Zrenjaninu je postavka obogaćena i rekvizitima sa Olimpijskih igara u Tokiju. Izložba će gostovati u Zrenjaninu do 18. novembra.

Učesnici “Sportskog dana” u Zrenjaninu su imali prilke da se oprobaju u različitim sportovima poput mačevanja, badmintona, veslanja, kajaka, fudbala, da se nadmeću u tradicionalnim sportskim igrama, da uzmu učešće u brojnim edukativnim i kreativnim radionicama, ali i da se druže sa šampionima iz različitih sportova.

Pored „Sportskog dana“ u Zrenjaninu je organizovan i „Olimpijski čas“ koji je školarcima približio olimpijske vrednosti kroz niz obrazovnih interaktivnih radionica. Najmlađi Zrenjaninci imali su prilike da kroz različite aktivnosti steknu znanja o istoriji Olimpijskih igara, olimpijskim simbolima i sportovima.

Evropska nedelja sporta tradicionalno se širom Evrope obeležava poslednje nedelje septembra, a u Srbiji po četvrti put ove godine. Olimpijski komitet Srbije će u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i delegacijom EU u Srbiji organizovati niz događaja u narednim danima, a Sportskim danom u Zrenjaninu ova manifestacija u Srbiji je i zvanično počela.

Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije, a osnovni ciljevi Evropske nedelje sporta usmereni su na podsticanje građana na bavljenje fizičkom aktivnošću, bez obzira na godine ili fizičku spremnost, kao i edukaciju građana o zdravom načinu života. Nacionalni koordinatori za našu zemlju su Olimpijski komitet Srbije i Ministarstvo omladine i sporta.

Prošle godine za vreme Evropske nedelje sporta u Srbiji u 25 gradova održano je preko 80 sportskih i edukativnih događaja u kojima je učešće uzelo preko 20.000 građana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track