U NOVOM SADU PRVI PUT ORGANIZOVANA IZLOŽBA SPORTSKIH KONJA: Mali broj lipicanera, teško vreme za naše konjarstvo i konjički sport
Foto: Facebook

poljoprivredni sajam

U NOVOM SADU PRVI PUT ORGANIZOVANA IZLOŽBA SPORTSKIH KONJA: Mali broj lipicanera, teško vreme za naše konjarstvo i konjički sport

Ostali sportovi -

Na Beogradskom hipodromu u nedelju prvenstvo Beograda u dresurnom jahanju, a početkom oktobra pojedinačno i ekipno prvenstvo Srbije u ovoj olimpijskoj disciplini

Za razliku od prethodnih godina, na 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (18. - 24. septembar), pored lipicanske rase konja – koji se koriste prvenstveno u vožnji zaprega, kao i za dresurno i rekreativno jahanje, prvi put su izloženi i sportski konji – kojih ima više rasa, a namena su im turnirske discipline. Na manježu je predstavljeno 35 konja iz sedam konjičkih klubova, od kojih će se najbolji takmičiti za pehar Novosadskog sajma.

– Biće odabran konj koji je najbolje prezentovao svoju rasu, poreklo i genetski potencijal, što je suština, i zato je ovo takmičenje drugačije nego dosadašnja. Ideja je da se segment izložbe konja širi, odnosno da to više ne budu samo lipicaneri, budući da među sportskim grlima imamo desetak rasa. Ovakva praksa već uveliko postoji na svetskim sajmovima konja, pa i mi pratimo trendove i idemo u korak s promenama. Upravo zato je dobijena saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i podrška Novosadskog sajma za organizaciju ovakvih izložbi - rekla je PR Konjičkog centra Novosadski sajam Dejana Buzaš.

Međutim, kako se saznaje, na sajmu je doteran veoma mali broj konja za izložbu, pa su neki mladi konjari, poput Slavka Vukajlovića iz Golubinaca, pozivani da pošto-poto dovedu svoja grla, ali odziv je naposletku bio veoma slab. Po rečima Dušana Gluvića, dugogodišnjeg sekretara Konjičkog saveza Srbije, od čega je ostala samo oronula baraka na ulazu na Beogradski hipodrom, na novosadskom sajmu su se nekada vozile i zaprege, a prvi pobednik u dvopregu je bio čuveni Zlatko Zlatić iz Ugrinovaca, poznatiji kao Mile Odžačar, koji je u Sremu držao prvoklasne carske konje - lipicanere.

Privatna Arhiva
foto: Savez za konjički sport Srbije

I dok u Novom Sadu sve više dolaze do izražaja teška vremena za naše konjarstvo i konjički sport, kada se većina konjara u Srbiji nažalost suočava sa golim opstankom, na hipodromu kraj Careve ćuprije će u nedelju biti održano prvenstvo Beograda u dresurnom jahanju, a potom 2. i 3. oktobra i pojedinačno i ekipno prvenstvo Srbije u ovoj olimpijskoj disciplini. Sudije će biti Lucija Kostić (predsednik), Danica Dragić i Branko Nikolić. Generalni sekretar Saveza za konjički sport Srbije Višnja Andrić je zadužena za organizaciju takmičenja.

Petar Strugar, hipodrom
foto: Nikola Anđić

Kako Kurir saznaje, u ceo projekat je uključena i Nina Šobota, pogotovo jer će se u nedelju 3. oktobra na Beogradskom hipodromu održati šesti, pretposlednji, trkački dan u sezoni. Tako će državno prvenstvo u dresuri biti praktično uvertira za galopske trke na beogradskom pesku. Inače, kada se trčao 99. galopski derbi u Beogradu, prethodno je istog dana organizovan i uspešan turnir u preskakanju prepona, čiji je direktor bila upravo Nina Šobota, a kao takmičar i pre svega promoter pojavio se i poznati glumac Petar Strugar.

Romani se povukao, Vinfrid Engelbreht-Bresges predsednik IFHA

Prvi i doskorašnji jedini predsednik Svetske federacije galopskih asocijacija (IFHA), legendarni Luj Romani iz Francuske, odlučio je da se posle 27 godina povuče, a za novog predsednika je izabran izvršni šef veoma moćnog Džokej kluba Hong Konga Vinfrid Engelbreht-Bresges, inače rođeni Nemac. Četrvorica potpredsednika su: Džim Galijano (SAD), Brajan Kavanag (Irska), Masajuki Goto (Japan) i Horasio Espozito (Argentina). IFHA je osnovana 1993. godine, a godišnji kongresi se održavaju u Parizu dan posle najprestižnije galopske trke na svetu "Trijumfalna kapija", koja će prve nedelje oktobra imati jubilarno 100. izdanje.

Srbiju je u Parizu dugo predstavljao bivši dugogodišnji direktor Beogradskog hipodroma Dragoslav Ražnatović, a poslednjih godina ta izuzetna dužnost je pripala Nataši Pavlović, koja obavlja i odgovornu funkciju tzv. držača poreklopisne knjige za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Podršku Nataši Pavlović prilikom odlazaka u Pariz najviše je pružao Žarko Dragićević, nekada poznati vlasnik rasnih galopera. Prošle godine je prvi put održan virtuelni kongres zbog pandemije virusa korona.

kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track