ISTRAGA POKAZALA: Namešteni bokserski mečevi na OI u Rio de Žaneiru 2016. godine
Foto: Profimedia

BOKS

ISTRAGA POKAZALA: Namešteni bokserski mečevi na OI u Rio de Žaneiru 2016. godine

Ostali sportovi -

Sudije i delegati nameštali su bokserske mečeve na Olimpijskim igrama 2016. godine u Rio de Žaneiru, utvrđeno je istragom.

Međunarodna bokserska federacija (AIBA) postavila je istražitelja Ričarda Meklarena za šefa istrage, tokom koje je utvrđeno da su zvaničnici AIBA odbarali sudije i delegate kako bi mogli da nameštaju mečeve u kvalifikacijama za Olimpijske igre i na samim Igrama u Rio de Žaneiru.

"Oni su odlučili da se pravila ne odnose na njih", rekao je Meklaren, koji je dodao da postoji "kultura straha, zastrašivanja i poslušnosti među sudijama i delegatima".

Meklaren je naveo da je tada sudijama i delegatima rečeno ko mora da pobedi u borbi, dan pre meča na Olimpijskim igrama. On nije uspeo da utvrdi ko je odgovoran za vođenje šeme nameštanja i biranja pobednika, prenosi "The Gardiian".

AIBA od decembra predvodi ruski biznismen Umar Kremlev, koji je rekao da je promenio način suđenja u boks mečevima. Nijedan sudija sa Igara u Riju nije sudio na ovogodišnjim Igrama u Tokiju, posle suspenzija.

boks ilustracija
foto: Profimedia

Ovogodišnji olimpijski turnir nije organizovala AIBA već direktno Međunarodni olimpijski komitet.

MOK je saopštio ovog meseca da je duboko zabrinut zbog AIBA i da je dobio žalbe na sudjenje na dva ovogodišnja takmičenja pod pokroviteljstvom AIBA, Azijskom šampionatu i Svetskom prvenstvu za mlade.

MOK još nije potvrdio da li će boks ostati u olimpijskom programu u Parizu 2024. godine.

Meklarenova istraga sada će ispitati da li je bilo korupcije u menadžmentu AIBA.

(Kurir sport/Beta/)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track