U AMERICI VAKCINISANO VIŠE OD 90% SPORTISTA, A U SRBIJI? Podaci do kojih smo došli su PORAŽAVAJUĆI!
Foto: Starsportphoto, Shutterstock

Mora to bolje

U AMERICI VAKCINISANO VIŠE OD 90% SPORTISTA, A U SRBIJI? Podaci do kojih smo došli su PORAŽAVAJUĆI!

Ostali sportovi -

Drastične mere protiv pandemije u nekim državama žestoko su se odrazile i na sport, pa tako iz SAD i Australije stižu vesti da sportisti neće moći da se takmiče ukoliko ne budu vakcinisani.

Ovo je jedan od jačih argumenata (pored novca) posle kojeg je porastao procenat vakcinisanih u klubovima, pa tako imamo slučajeve, poput NFL lige, koja tvrdi da je 94 odsto igrača vakcinisano, a čak 99 procenata ostalog osoblja u klubovima.

WNBA, Šamika Holdsklou
foto: REUTERS

Najjača ženska košarkaška liga na svetu WNBA može da se pohvali sa čak 99 odsto vakinisanih, što je trenutno rekord u svetu. Malo zaostaju muške kolege u NBA, gde samo jedan od 10 igrača nije vakcinisan.

U Evropi je taj procenat mnogo slabiji, na primer, u Premijer ligi samo sedam ekipa ima više od 50 procenata onih koji su primili obe doze, dok se u Francuskoj ta brojka vrti oko 30 procenata.

Zvezdan Terzić
foto: Http://www.crvenazvezdafk.com

A kako je u Srbiji? Pouzdanih podataka nema, klubovi nerado daju podatke o vakcinisanju svojih članova, a nezvanični podaci do kojih je došao Kurir su blago rečeno poražavajući.

- Sramota nas je da kažemo koliko se naših igrača vakcinisalo - rekao nam je zaposleni u jednom od fudbalskih večitih rivala. - Mislim da su kod nas vakinisana samo dvojica iz čitavog tima - otkriva nam član uprave člana fudbalske Superlige.

Derbi
foto: Starsportphoto

Kada se sve stavi na papir, dolazimo do poražavajuće brojke da je samo oko 20 odsto sportista u Srbiji primilo bar jednu dozu vakcine...

Reklo bi se da je to nije u skladu sa generalnom situacijom u našoj zemlji. Trenutno je vakcinisano oko 50 odsto stanovništva, a stručnjaci kažu da bi za poboljšanje trebalo da se vakciniše bar 70 odsto.

01:28

PORAŽAVAJUĆI PODACI: U Srbiji vakcinisano samo 20 odsto sportista

U jednom periodu imunizacija je imala zadovoljavajući tempo, ali je uprkos činjenici da građani mogu da biraju između više vakcina prilično usporila.

Onda ne treba da se čudimo kada se pojave vesti o zaraženima među fudbalerima i košarkašima Crvene zvezde i Partizana, kao i nekih drugih klubova.

Srpski olimpijci dali pravi primer

Jedna grupa srpskih olimpijaca vakcinisana je u februaru u Institutu "Torlak", čime su ne samo zaštitili svoje zdravlje već su dali podstrek kolegama da učine to isto. Radi se o olimpijskoj šampionki Milici Mandić, Čabi Silađiju, Jeleni Arunović, Jasni Šekarić, Mahdiju Hodabahšiju i Milutinu Stevanoviću.

Procenti vakcinacije u svetu sporta

WNBA 99%

NFL 94%

NBA 90%

Premijer liga 50%

Francuska liga 30%

Srbija oko 20%

P. G. / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track