ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE PONOVO U SARAJEVU? Čeka se odluka, jedna stvar ide u prilog glavnom gradu BiH
Foto: Profimedia

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE PONOVO U SARAJEVU? Čeka se odluka, jedna stvar ide u prilog glavnom gradu BiH

Ostali sportovi -

Domaćin Zimskih olimpijskih igara 2030. godine biće ozvaničen na sastanku Olimpijskog komiteta u Mubaju 2023. godine.

U igri za domaćinstvo su Saporo iz Japana, Solt Lejk Siti iz SAD, Vankuver iz Kanade i Barselona iz Španije.

U slučaju da Barselona dobije domaćinstvo velike su šanse da se pomenute ZOI delom održe i u Sarajevu. Barselona je svoju kandidaturu pojačala željom da se deo takmičenja održi u bratskim gradovima, među kojima je i Sarajevo.

Barselona je već ozvaničila saradnju sa Andorom i Francuskom, a ako bude pao dogovor sa Sarajevom to znači da će prvi put jedne Olimpijske igre biti održane u četiri zemlje.

Potencijalni organizatori ZOI u Barseloni su već napravili i raspored. Barselona kao grad bi bila domaćin ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara, kao i dvoranskih sportova kao što su umetničko klizanje, karling, brzo klizanje, hokej na ledu...

U Andori, u mestu Solde bilo bi organizovano takmičenje skijaša i skijašica u alpskim disciplinama, dok bi planina La Molina bila domaćin takmičenja u snoubordu i ski fristajlu.

Francuska bi dobila četiri takmičenja, a još uvek se traži domaćin: ski-skokovi, nordijska kombinacija, skijaško trčanje i biatlon.

Barselona je u prezentaciji ostavila prostor za bob, sankanje i skeleton, a ideja je da se ta takmičenja održe na Trebeviću, gde bi bila obnovljena bob staza. Bob staza na Trebeviću je jedna od retkih staza na prirodnom nagibu, što bi olakšalo rekonstrukciju.

Ukoliko Sarajevo i Barselona ne dogovore saradnju, gradila bi se nova bob staza na nekoj od lokacija u Pirinejima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track