SLAVNI NFL TRENER SE POJAVIO SA ŠAHOVNICOM Ja sam Biličić, u mojoj porodici sve je u znaku Hrvatske FOTO
Foto: Profimedia

Koreni

SLAVNI NFL TRENER SE POJAVIO SA ŠAHOVNICOM Ja sam Biličić, u mojoj porodici sve je u znaku Hrvatske FOTO

Ostali sportovi -

Bil Beličik, čovek koji je čak šest puta osvojio Superbol, otkrio je da ima hrvatske korene i da su njegovi deda i baba 1897. godine emigrirali u SAD.

Beličik je legenda američkog fudbala, posebno Nju Ingland Petriotsa, ekipe koju je na terenu predvodio čuveni kvoterbek Tom Brejdi. Njih dvojica obeležili su jednu eru u NFL ligi.

Beličik je rođen pre 69 godina u Nešvilu u državi Tenesi, njegovo prezime je amerikanizovano i on se zapravo preziva Biličić.

Bil Beličik
foto: Printskrin

Bilov deda Ivan Biličić i baba Marija Barković su iz hrvatskog sela Draganić, blizu Karlovca. Odselili su se u Pelsivaniju, i dobili sina Stivena koji je počeo da se bavi američkim fudbalom i kasnije je postao trener. Tako je Bil od oca nasledio strast ka ovom sportu.

Selo Draganić u Hrvatskoj
Selo Draganić u Hrvatskojfoto: Google Street View

Tako da se pred meč sa Hjustonom, koju je Nju Ingland dobio sa 25:22, pojavio sa maskom na kojoj je hrvatska zastava sa šahovnicom.

- Sve u porodici bilo je u znaku naše Hrvatske. Za svaku utakmicu "vatrenih" oblačili smo "kockice" i navijali. Posebno sam ponosan na fenomenalne hrvatske košarkaše koji su igrali ili još igraju u NBA ligi. Hrvati su sportski narod i ponosan sam na hrvatske korene - rekao je nedavno Biliček.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track