BOGAT NEDELJNI PROGRAM: Treći Svilajnački konjički sabor, galop u Sremskoj Mitrovici, kasači u Subotici, a preponaši u Novom Sadu
Foto: Facebook

KONJIČKI SPORT

BOGAT NEDELJNI PROGRAM: Treći Svilajnački konjički sabor, galop u Sremskoj Mitrovici, kasači u Subotici, a preponaši u Novom Sadu

Ostali sportovi -

Prvi čovek konjičkog kluba "Mara" iz Svilajnca Vladan Rajković najavljuje veliki praznik za sve poklonike konjarstva i konjičkog sporta u Srbiji!

U nedelju je bogat program konjičkog sporta u Srbiji i to na čak četiri udaljene lokacije. U centru pažnje biće treći Svilajnački konjički sabor, dok su u Sremskoj Mitrovici na programu galopske trke (prvi trkački dan ove sezone), u Subotici je završni deveti trkački dan kasača, a na terenu Konjičkog centra Novosadskog sajma treći dan prvenstva Srbije u olimpijskoj disciplini - preskakanje prepona.

Po rečima dr Vladana Rajkovića, alfe i omege Konjičkog kluba "Mara" iz Svilajnca, uz generalno pokroviteljstvo opštine, očekuje se praznik za sve poklonike konjarstva i konjičkog sporta u Srbiji! Već u 9 sati ujutro je skup takmičara u daljinskom jahanju kod Lovačkog doma u Svilajncu. Za glavnog sudiju je određen dugogodišnji sekretar Konjičkog saveza Srbije Dušan Gluvić. Među gostima biće i poznati veterinar iz Beograda Bora Jovanović, koji je nedavno bio predstavnik Srbije na kongresu Međunarodne federacije za lipicanere (LIF) u ergeli Topoljčjanki u Slovačkoj.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

Svečano otvaranje je planirano tačno za podne u Velikom parku kod vrtića, a od 13 časova sledi takmičarski deo: vožnja dvoprega i četvoroprega kroz čunjeve i vožnja dvoprega za decu vozače, a potom sledi revijalna vožnja zaprega, izložba konja svih rasa i "štraparijada", odnosno vuča trupaca. Prijavljeno je više od 200 učesnika. Dodela nagrada i priznanja je planirana u 16.30 časova.

Sremska Mitrovica
foto: Sremska Mitrovica živi

Na hipodromu u Sremskoj Mitrovici, koji se nalazi pored tamošnjeg kazneno-popravnog zavoda, u okviru koga postoji i ergela "Proleće", trči se na levu stranu (u Srbiji još samo u "Karađorđevu"), a glavna trka je za pehar "grada Sremska Mitrovica" na 2400 metara u koju je upisano šest konja: Mutahaviz (jahač D. Ljubomirović), Ogon (M. Milojević), Paton Sur (K. Njezi), Šou Never (G. Mešetović), Lima (T. Vujković), Varena Storm (M. Konkolj). Na programu je ukupno šest trka na travnatoj stazi.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

Kasači će se nadmetati na hipodromu u Subotici, gde je na programu završni deveti trkački dan. Trke je trebalo da se održe pre sedam dana, ali su zbog kišovitog vremena i oštećene staze pomerene za ovu nedelju. U fokusu će biti revanš derbi sa svega šest učesnika (autostart, 2600 metara) i trka za pehar "grada Subotice" (start iz okreta, 3200 metara). Upisano je ukupno devet grla: Sakramento TIM (vozač Petar Knekt), Ivan Turgenjev A. T. (Monika Kečenović), Galija d`Omoj (Stevan Sič ml.), Serijal Kiler NP (Bojan Kečenović), Atomanti M (Antun Horvatski), Breno Laumar (Vladimir Pribić), Urus Kaf (Dejan Katanić), Tim Vork (Miodrag Pantić) i Rik del Duomo (Boris Nović). Biće održano i državno prvenstvo za grla od 3-15 godina (autostart, 2150 m), ali je upisano samo pet kasača!

Na terenu Konjičkog centra Novosadskog sajma od petka je u toku otvoreno prvenstvo Srbije u preskakanju prepona za sve uzrasne kategorije. Ovaj šampionat je prvobitno trebalo da se održi krajem avgusta, ali je tada usled loših vremenskih uslova i velikih padavina odložen. Po rečima jednog od sudija Branka Nikolića, inače predsednika Udruženja sudija Konjičkog saveza Srbije, zbog malog broja prijavljenih takmičara otkazano je takmičenje u seniorskoj konkurenciji.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track