JULIJA RIBNIKAR PRVAK SRBIJE U KATEGORIJI AMAZONKI U PRESKAKANJU PREPONA U NOVOM SADU: Pobeda Jokićevog kasača u Subotici
Foto: Facebook

KONJIČKI SPORT

JULIJA RIBNIKAR PRVAK SRBIJE U KATEGORIJI AMAZONKI U PRESKAKANJU PREPONA U NOVOM SADU: Pobeda Jokićevog kasača u Subotici

Ostali sportovi -

Na hipodromu u Sremskoj Mitrovici održan prvi trkački sastanak za galopere, u glavnoj trci na 2400 metara pobeda grla Lima sa jahačem Tikom Vujkovićem

U parkuru Konjičkog centra Novosadskog sajma, posle nekoliko odlaganja, konačno je održano otvoreno prvenstvo Srbije u olipmijskoj disciplini - preskakanje prepona, ali bez takmičenja seniora, jer nije bilo dovoljno prijavljenih takmičara! U kategoriji "amazonki" pobedila je Julija Ribnikar (grlo Izi Gold-KK "Gorska tim", trener Manja Vitasović) iz KK "Viking", druga je bila Kaja Fajfrić (Malandra) iz KK "Aleksa Dundić" iz Beograda, a treća Jelena Dimitrijević (Seltik, KK MBM) iz "Rojal S Horsa".

Inače, Julija je potomak slavnih predaka porodice Ribnikar, osnivača najstarijeg dnevnog lista na Balkanu "Politike". Ova mlada devojka je nastavila da ide utabanim stazama konjičkog sporta koje su trasirali njeni preci, jer je za izgradnju Beogradskog hipodroma kod Careve ćuprije prvenstveno najzaslužniji upravo Vladislav Ribnikar, osnivač "Politike", strastveni ljubitelj i vlasnik trkačkih konja i ugledni član Dunavskog kola jahača "Knez Mihailo", koje je decenijama pred Drugi svetski rat presudno uticalo na meteorski uspon galopskih trka na travi u Beogradu. Bista Vladislava Ribnikara stoji ispred počasne tribine na Beogradskom hipodromu.

U kategoriji juniora ostvaren je sledeći plasman: 1. Aja Sočo (Azkaban) - "Aleksa Dundić", trener Mirko Fajfrić 2. Katarina Ilić (Koko) - "Petras", 3. Ivana Radojčin (Kasiopea) - KCNS, kao predstavnica domaćina iz Novog Sada. Utakmicama u preskakanju prepona je prisustvovao i predsednik Saveza za konjički sport i olimpijske i FEI discipline (SKSS-OFD) Radomir Dokić, živa legenda našeg preponskog sporta.

Prethodno je na Beogradskom hipodromu održano otvoreno državno prvenstvo u drugoj olimpijskoj disciplini - dresurno jahanje (treća je najzahtevnija, trodevni svestrani ispit spremnosti), a najbolji su bili kod seniora Milan Đorđević ("Favorit", Beograd), Emilija Stanković u juniorskoj, a Aja Sočo u konkurenciji dece.

Nikola Jokić
foto: Mondo

Na hipodromu u Subotici održan je završni deveti trkački dan za kasače, a grlo Sara Vogan A.T. (vozač Branko Skenderović, trener Josip Gabrić ml, vlasnik Enimal trejd rejsing tim), je posle probnog derbija i derbija, dobilo i revanš derbi (2600m, autostart, za četvorogoda grla domaćeg odgoja) sa vremenom 1:18,8 prosečno po kilometru. U državnom prvenstvu za grla od 3-15 godina (2150 m, autostart), trku je završilo svega četiri kasača, a pobedio je Jago d`Amore (vozač Andor Vereb, trener Aleksandar Dimitrijević, vlasnik Petar Žužić), sa vremenom 1:17,7. Održana je i "Trka grada Subotice" (3200 m, start iz okreta), a pobednik je konj iz štale "Drim kečer" NBA superstara Nikole Jokića - Breno Laumar, čiji je vozač i trener Vladimir Pribić, uz dobro ostvareno vreme 1:19,6.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

U Sremskoj Mitrovici, održan je ove godine prvi trkački dan za galopere na travnatoj stazi, na kojoj se trči - na levo. U glavnoj trci "Grada Sremske Mitrovice" na 2400 metara, pobedilo je kao autsajder grlo Lima (džokej Tika Vujković, trener Slavica Vujković, vlasnici braća Škrijelj), koje je dve dužine bilo ispred omice Šou Never, u treningu kod Dušana Pajića iz Šapca, a jahač je bio Goran Mešetović, koji je sa Milanom Konkoljem bio najuspešniji džokej, a obojica su zabeležili po dve pobede.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

U Svilajncu 2.000 poklonika konjarstva i konjičkog sporta

Treći Svilajnački konjički sabor održan je u velikom parku kod vrtića nadomak fudbalskog igrališta, u prisustvu više od 100 učesnika i 150 konja iz cele Srbije. Oko 2.000 Svilajnčana i gostiju uživali su u izložbi konja, vožnji zaprega, jahanju, "štraparijadi" i lepom vremenu. Predsednik KK "Mara" iz Svilajnca Vladan Joković i legendarni dr Vladan Rajković, bili su izvanredni domaćini za poklonike konjarstva i konjičkog sporta iz cele Srbije, a najviše gostiju bilo je iz Srema gde je držanje lipicanera u gazdinstvima odavno stvar prestiža.

Evelin Hofman na kobili Moli najbolja u daljinskom jahanju

U jutarnjim časovima u Svilajncu i okolini je održano takmičenje u daljinskom jahanju na oko 30 kilometara po vrlo teškom terenu, a pobednica je 17-godišnja Evelin Hofman iz Temerina, koja je jahala kobilu Moli, specijalno za ovu priliku doveženu iz Mađarske. Drugo mesto je osvojila Noemi Cekuš (23) iz Malog Iđoša na kastratu Ficku, dok je treći bio Arpad Cekuš (53), takođe iz Malog Iđoša na pastuvu Troj. Posle dugo vremena, glavni sudija je bio Dušan Gluvić, dugogodišnji sekretar Konjičkog saveza Srbije.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track