TRAGIČNA POGIBIJA LEPOTICE KOJA JE PROMENILA FORMULU 1: Čuvena Italijanka posvetila život brzini, mnogi su UZDISALI za njom!
Foto: Profimedia

tuga

TRAGIČNA POGIBIJA LEPOTICE KOJA JE PROMENILA FORMULU 1: Čuvena Italijanka posvetila život brzini, mnogi su UZDISALI za njom!

Ostali sportovi -

Antonija Terci, nekada jedna od najlepših žena Formule 1 i a, poginula je u svojoj 51. godini.

Ova Italijanka koja je život posvetila aerodinamici u svet Formule 1 ušla je zahvaljujući pozivu legendarnog Rorija Birna, čoveka čiji bolidi su zabeležili ukupno 99 pobeda, sedam titula u konkurenciji konstruktora i sedam titula u konkurenciji vozača.

Kao izuzetno talentovana studentkinja univerziteta u Modeni privukla je Birnovu pažnju, u Ferari stigla 1999. godine, gde je ubrzo postala jedan od najvažnijih članova tima.

Tih godina Ferari je osvojio titulu u konkurenciji konstruktora, a Mihael Šumaher je uspeo da posle 21 godine vrati titulu u Maranelo. Po završetku sezone 2001. stigla je i zvanična potvrda kvaliteta i to u vidu poziva Vilijamsa, što se potvrdilo kao pravi potez.

Terci je narednih godina „dizala lestvicu“, a pravi „bum“ dogodio se 2004. godine, kada je kreirala aerodinamiku na bolidu FW26, poznatom pod nadimkom „morž“.

Formula 1, Pjer Gasli
foto: Profimedia

Skraćen „nos“ bolida povezan sa krilom doprineo je većoj aerodinamičnosti, a činilo se da bi i ekipa mogla da napravi iskorak te sezone.Međutim to se nije dofgodilo, pa su u Vilijamsu odlučili da je krivica zbog zauzetog tek petog mesta (Montoja) i četvrte pozicije u konkurenciji konstruktora (88 bodova) upravo njena, zbog čega je napustila tim i povukla se iz Formule

Ipak, uprkos njenom odlasku, ubrzo je veliki broj timova u manjoj ili većoj meri razradio njenu ideju i njene principe aerodinamike.

Po odlasku iz „najbržeg cirkusa na svetu“ radila je u Dalari na kreaciji takozvanog „superbusa“, potom je od 2014. do 2019. bila zaposlena u Bentliju kao glavna osoba za aerodinamiku, a 2020. godine izabrana je za profesora na Državnom univerzitetu u Kanberi u Australiji.

Zbog plave kose i svetlih očiju smatrana je za jednu od najvećih lepotica u Formuli 1, a njen bivši tim se oprostio putem Tvitera:

Duboko smo rastuženi zbog smrti naše nekadašnje koleginice i šefa aerodinamike, Antonije Terci. Naše misli su sa Antonijinom porodicom i prijateljima u ovom teškom trenutku“, navedeno je u oproštajnoj poruci.

Poginula je u saobraćajnoj nesreći u Velikoj Britaniji pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track