JEDINI DAN U GODINI KADA STAJE CEO MELBURN: Nije zbog tenisa i Novaka Đokovića, devetostrukog pobednika Australijan Opena
Foto: Facebook

SVETSKI FENOMEN

JEDINI DAN U GODINI KADA STAJE CEO MELBURN: Nije zbog tenisa i Novaka Đokovića, devetostrukog pobednika Australijan Opena

Ostali sportovi -

U 161. izdanju trke koja zaustavlja naciju: najveće galopske handikap trke na svetu - Melburn kupa, ukupno 23 konja, pobeda šest godina stare kobile Veri Eligant, džokej Džejms Mekdonald nastavio šampionski niz

Svakog prvog utorka u novembru svake godine staje ceo Melburn: deca ne idu u školu, radnici imaju slobodan dan i niko ništa ne radi. Ovaj put nije u pitanju jedan od četiri grend-slem teniska turnira ni najbolji teniser sveta Novak Đoković, devotostruki šampion Australijan Opena i "teniski kralj" Melburna.

Radi se o Melburn kupu na hipodromu Flemington park, najvećoj galopskoj handikap trci na svetu na 3200 metara, koja je odnedavno i grup 1. U 161. izdanju pobedila je šestogoda kobila Veri Eligant (kvota 19), oždrebljena na Novom Zelandu, uz ostvareno vreme 3:17,43. Prvi Melburn kup je održan daleke 1861. godine, a nagradni fond je sada iznosio osam miliona australijskih dolara, od čega pobedniku ide 4,4 miliona.

Veliki favorit, petogodi kastrat, Insentiviz je bio drugi, zaostavši četiri dužine konjskog tela iza pobednika, šestogodi konj Spaniš Mišn (oždrebljen u SAD) treći, a prošlogodišnji pobednik Tvilajt Pejment je bio tek 11. od ukupno 23 konja. Džokej pobedničkog grla bio je Džejms Mekdonald (teret 57 kg), koji je ove sezone nastavio zapanjujući šampionski niz, a konj je u treningu kod Krisa Volera. Inače, prvi put u istoriji trku je dobio konj iz barijere (startnog mesta) broj 18, što se do sada nikada nije desilo.

U Melburn kupu mogu da trče trogoci i stariji galoperi na travnatoj stazi, a trči se na levo. Pre pandemije virusa korona u Melburnu su se okupljali najcenjeniji handikaperi na svetu, koji su iznosili svoje procene koliko bi svakog konja trebalo opteretiti sa teretom, kako bi trka bila što ujednačenija.

Na Flemington parku je moglo da bude svega 10.000 gledalaca, a zanimljivo je da su mere zbog epidemije virusa korona ublažene baš na dan trke koja zaustavlja naciju! Ipak, mogli su da uđu samo oni koji su primili najmanje po dve doze vakcine protiv virusa Kovid-19.

Pavlović: Luis Fernando - isuviše rizična kupovina!

Zekan izuzetnog pedigrea Luis Fernando, oždrebljen 2019. godine u Irskoj - otac Australija (Velika Britanija), majka Bivičed (Irska), deda po ocu irski super-pastuv Galileo, koji je uginuo nekoliko dana pre svog 23. rođendana, uskoro bi trebalo da stigne u Srbiju u štalu KK Perjanik, čiji je prvi čovek Andrija Jovićević, predsednik Srpskog galopskog saveza, a trener Anđa Mihajlovski. Luis Fernando je kao jarling (jednogodišnjak) plaćen 75.000 funti, a sada je agent prilikom prodaje na aukciji u Njumarketu bio Vilijam Hagas, kod koga je bio i u treningu. Jovićević je morao da izdvoji 38.000 gvineja (40.000 funti) za Luis Fernanda.

Privatna Arhiva
foto: Tattersalls

- Na osnovu rezultata i tri starta u Engleskoj u dvogodačkim trkama, i to sva tri u kasnu jesen, smatram da se radi o isuviše rizičnoj kupovini! Moram da priznam da ja ne bih smeo da kupim takvog konja za te pare. Pedigre je izvanredan, pa ko zna, da ne grešim dušu... Ali, gotovo da sam siguran da mu neće biti nimalo lako na beogradskom pesku, pogotovo u jubilarnom 100. derbiju, iako se po pedigreu radi o konju za duge distance - rekao je prvi bukmejker na Beogradskom hipodromu Aleksandar Pavlović, koji je svojevremeno uvezao najskupljeg konja u Srbiju Sonija Santina, a imao je i ubedljivo najbolji prodaju - osvajač "triple krune" 2004. Bili Alen, koga je posle nekoliko nastupa u inostranstvu za 350.000 evra prodao Japancu Tanaki.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track