IZ RINGA U RAJ! Jezive SMRTI između četiri konopca UZIMAJU MAHA: U kom trenutku plemenita veština postaje BRUTALNI UBICA?!
Foto: Profimedia

RUŽNA STRANA BOKSA

IZ RINGA U RAJ! Jezive SMRTI između četiri konopca UZIMAJU MAHA: U kom trenutku plemenita veština postaje BRUTALNI UBICA?!

Ostali sportovi -

Ljubitelji boksa odvajkada smatraju ovaj sport "plemenitom veštinom", možda neshvaćenom za veliki deo populacije koja se zgražava scenama krvi, iznemoglosti takmičara podbulih od strašnih udaraca, a posbeno činjenicom da se "udara do smrti".

Broj preminulih boksera u ringu iz dana u dan se povećava. Poslednji slučaj mladog takmičara iz Zimbabvea šokirao je svet i još jednom podsetio da je boks "više od sporta", ali i "više od života".

Dok bokserska publika svaki udarac u glavu isprati ovacijama uz želju da se ide i korak dalje, željna krvi i brutalnosti dok jedan od takmičara ne dođe u stanje da jedva pokazuje znake života, samo bokseri i oni koji primaju te udarce znaju kako izgleda biti na korak do samog kraja.

I dok sudija ne da znak da je borba gotova, onaj za koga je već jasno da će mu ruka na kraju susreta biti podignuta, uz podršku publike koja slavi svaki naredni potez, zadaje završne udarce, možda i nesvestan u tom trenutku da je linija od pobednika do ubice veoma tanka.

Lenjin Kastiljo, boks, nokaut
foto: Profimedia

Istraživanje koje je sproveo Manuel Velaskez pokazuje da je od 1890. do 2011. godine 1,604 boksera preminulo u ringu. Posledice nokauta su bile fatalne!

Ta brojka svakako nije bila dovoljna opomena da se nešto promeni, a crna serija između četiri konopca se u narednom periodu samo nastavila.

Do 2019. ljubitelji boksa smrt u ringu su gledali u proseku po dva puta godišnje, 2020. godine zbog pandemije virusa korona nije bilo takmičenja, dok se 2021. godine nastavio crni trend.

Bokser iz Jordana Rašed Al-Svaisat (19) nokautiran je u preliminarnom delu poluteške kategorije AIBA omladinskog svetskog prvenstva u Poljskoj. Prebačen je u bolnicu, a umro je 26. aprila 2021. godine.

Početkom septembra meksička bokserka Žeanet Zakarias Zapata (18) preminula je od povreda zadobijenih u ringu. Učestvovala je na turniru u Montrealu, a tragičan slučaj se desio posle četvrte runde, posle nokauta kada nije mogla da se vrati do svog ugla.

Hitno je prevezena u bolnicu, ali posle nekoliko dana borbe za život podlegla je povredama.

Boks, još od antičkog doba, spada u jedan od najpopularnijih sportova na planeti, ali se posle svega postavlja pitanje u kome trenutku plemenita veština postaje brutalni ubica?!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track