PUT KA PARIZU POČINJE U AVGUSTU U MOSKVI: 60 kvota čeka na strelce iz celog sveta
Foto: Streljački Savez Srbije

STRELJAŠTVO

PUT KA PARIZU POČINJE U AVGUSTU U MOSKVI: 60 kvota čeka na strelce iz celog sveta

Ostali sportovi -

Kvalifikacioni ciklus za streljački turnir na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. će za evropske takmičare početi u avgustu sledeće godine.

Evropska streljačka konfederacija (ESK) je saopštila da će odlukom Svetske streljačke federacije (ISSF) na prvenstvima Starog kontinenta biti podeljeno ukupno 60 kvota.

Prve ulaznice za OI u Parizu deliće se na Evropskom prvenstvu u disciplinama malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova, koje će biti održano u Moskvskom regionu od 15. do 30. avgusta 2022. Osvajači zlatnih i srebrnih medalja na EP će „izvaditi vize“ za Pariz, jer u svakoj od osam olimpijskih disciplina biće podeljene po dve kvote: malokalibarska puška trostav (muškarci i žene), MK sport pištolj (žene), MK pištolj brza paljba (muškarci), gađanje glinenih golubova trap (muškarci i žene) i gađanje glinenih golubova skit (muškarci i žene).

Tokom 2022. reprezentativci Streljačkog saveza Srbije će šansu da izbore učešće na OI imati i na Svetskom prvenstvu vazdušnim i malokalibarskim oružjem u Kairu (12 – 25.oktobar). Na SP u Egiptu na raspolaganju će biti po četiri olimpijske vize u svakoj pojedinačnoj disciplini – vazdušni pištolj (muškarci i žene), vazdušna puška (muškarci i žene), malokalibarska puška trostav (muškarci i žene), MK sport pištolj (žene), MK pištolj brza paljba (muškarci).

Treće kvalifikaciono takmičenje u 2022. je SP u gađanju glinenih golubova u Osijeku (po četiri kvote po disciplini).

Očekuje se da će Svetska streljačka federacija uskoro objaviti informaciju o celom kvalifikacionom ciklusu. Ono što je za sada poznato je da će po četiri olimpijske ulaznice u svakoj pojedinačnoj disciplini biti dodeljene i na Svetskom prvenstvu u svim disciplinama, čiji je domaćin Moskva 2023. godine.

Ukupan broj kvota za olimpijski streljački turnir je 340, nešto manji nego za OI u Tokiju, kada je broj učesnika bio ograničen na 360.

(Kurir sport/SSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track