TAJNA POLICIJA JOJ MERILA DUŽINU SE*SA, PLEJBOJ SA NJOM JE DRUGI NAJPRODAVANIJI IKADA: Lepotica koja je zaštitno lice socijalizma
Foto: EPA/HARRY MELCHERT

O NJOJ SE I DANAS PRIČA

TAJNA POLICIJA JOJ MERILA DUŽINU SE*SA, PLEJBOJ SA NJOM JE DRUGI NAJPRODAVANIJI IKADA: Lepotica koja je zaštitno lice socijalizma

Ostali sportovi -

Pre tačno 40 godina ova, tada, 17-godišnjakinja osvojila je prvo zlato i najavila karijeru o kojoj se i dan danas priča.

Ako kažete da je Katarina Vit bila najbolja klizačica svih vremena, naći će se mnogi koji će tvrditi da niste u pravu, ali retko ko se neće složiti da je bila najlepša.

Katarina je dvostruka Olimpijska prvakinja, četvorostruki prvak sveta kao i šestostruki prvak Evrope. Osamdesetih godina muškarci su uzdisali za njenim izvajanim telom, bujnim poprsjem i prelepim licem. Međutim, to je zanimalo i tajnu službu Nemačke Demokratske Republike (DDR), zloglasnu Štazi!

Katarina Vit, Plejboj
foto: Instagram

Majka Katja je radila u bolnici kao fizioterapeut, a otac Manfred je bio farmer. Vitova se probila na veliku klizačku scenu 1982. godine na Svetskom prvenstvu u Kopenhagenu, kada je osvojila bronzanu medalju. Iste godine osvojila je i drugo mesto na evropskom prvenstvu. Sledeće godine bila je druga u Evropi i četvrta na svetu, što je bila prava uvertira za Olimpijske igre u Sarajevu. U Sarajevu je Katarina na zaprepašćenje mnogih osvojila zlato za jednu jedinu desetinku poena ispred favorizovane Rozalin Samers iz Amerike. Nemica je uspela da izvede tri trostruka skoka u slobodnom programu, što do tada nije bilo viđeno u ženskom klizanju.

Katarina Vit
foto: Profimedia

Nakon trijumfa u Sarajevu usledila je prava vladavina Katarine Vit ledenim pločama širom sveta. Bila je evropska šampionka 5 puta uzastopno, a svetsku titulu je uzela na 4 od narednih 5 prvenstava. Zlato joj je izmaklo samo 1986. godine, a tada je bila druga. Za to vreme, ne samo da je pomerala granice akrobatike i gracioznosti u takmičenjima, već je pomerala i granice sa atraktivnim, neretko i provokativnim kostimima koje bi nosila na takmičenjima. Niko se nije bunio osim onih koji pišu pravila i onih koje su gubile.

Došlo je vreme i za Kalgari 1988. godine. Znalo se da će duel za zlato voditi Katarina Vit i Debi Tomas, devojka koja joj je 1986. godine uzela svetsku titulu. Ulje na vatru dolila je činjenica da su nekim čudnom i jedna i druga izabrale da slobodni program klizaju uz Karmen Žorž Bizea. Malo bolja Karmen je bila Katarina Vit i na oduševljenje, slobodno se može reći, celog sveta, postala je prva devojka od Sonje Heni, koja je odbranila olimpijsko zlato u umetničkom klizanju. Karmen, koju je Katarina Vit izvela na Olimpijskim igrama u Kalgariju 1988. godine ušla je u anale svetskog klizanja. Po ovoj izvedbi je godinu dana kasnije snimljen film "Karmen na ledu" u kom je igrala Vitova.

Godine 1988. započinje profesionalnu karijeru sa Brajanom Boitanom (takođe olimpijskim šampionom). Turneja po Americi je trajala tri godine. Njihov šou "Klizanje - Vit i Boitano" je bio toliko uspešan da je Medison Skver Garden prvi put u 10 godina bio rasprodat zbog jedne klizačke manifestacije.

Katarina Vit

Godine 1998. Katarina Vit je obradovala ceo muški svet slikavši se za Plejboj. To je drugi najprodavanijiji broj popularnog časopisa još od prvog broja, kada je naslovnu stranu krasila Merilin Monro.

Njena "šou biznis" karijera nastavlja da cveta. Na televiziji vodi emisiju "Zvezde na ledu". Imala je epizodne uloge u filmovima a pojavljivala se i u serijama. Krajem 2005. godine objavila je autobiografiju nazvanu "Između obaveznog i slobodnog", kao i roman pod naslovom "Samo sa strašću". U Americi je 1999. godine proglašena najboljom klizačicom 20. veka i najomiljenijom sportiskinjom. Ceni se da je zaradila 75 milona dolara u karijeri.

Vitova je za časopis "Mejl on sandej" jednom prilikom otvorila dušu i obelodanila svoja saznanja iz dosijea tajne službe koji je imala prilike da čita posle pada Berlinskog zida, odnosno DDR-a. Doživela je veliki šok kada je saznala koliko su rano počeli da je nadziru.

"Ima osam godina i jako je talentovana", prva je upisana rečenica, što znači da je još kao dete bila pod prismotrom. Navodi da su agenti u izveštajima pisali gomilu gluposti...

"U jednom izveštaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sedela i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, i to je bio povod uhodi da napiše glupost", tvrdi klizačica.

Kaže da su se komunisti toliko mešali u njen privatan život da su uspeli da je odvoje od prvog momka jer je bio roker. Nije se uklapao u istočnonemačku predstavu o dobrom momku: bio je bubnjar u rok bendu i nosio je prugaste pantalone. Kada je stasao za vojsku, stacionirali su ga daleko od nje kako ne bi mogli da provode vikende zajedno.

Pogledajte neke od mnogobrojnih magija na ledu:

U to vreme sam plakala kao kiša - priča Katarina. Poslali su ga u vojsku u najdalje mesto u DDR.

"Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bi bili zajedno na vikendu. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", opisuje Katarina.

Sa muškarcima Katarina nije nikada bila uspešna kao što je bila na ledu. To je umnogome kriv njen način života neumorne lutalice po avionima i hotelima. Iako je popis momaka Katarine Vit dugačak, ona nikada nije bila u braku i nema decu.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track